Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Tagi: , ,

Pomysł na przygotowanie zupy szczawiowej na wywarze z wędzonki, podanej z faszerowanymi jajkami podsunęła mi nasza czytelniczka Zofia Jankowska, podczas dyskusji na temat zup wielkanocnych. Święta minęły i zdążyłam już o nich zapomnieć, ale ciągle chodził mi po głowie ten przepis. Zresztą do tej pory szczawiowa zupełnie nie kojarzyła mi się z Wielkanocą, bo gotuję ją w okolicach maja, kiedy zaczyna się sezon na szczaw. Udało mi się wyszperać w piwniczce ostatni słoiczek szczawiu z zeszłego roku, więc nie było już odwrotu – decyzja zapadła, gotuję zupę szczawiową na wędzonce.

W trakcie gotowania zupy szczawiowej przygotowałam faszerowane jajka. Nie miałam dokładnych wskazówek jak je przygotować, więc improwizowałam i muszę stwierdzić, że powinnam zdecydowanie częściej to robić. Tak przygotowane jajka okazały się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Farsz wyszedł pyszny, delikatny i puszysty. Majonez świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do zimnych dań i przekąsek!

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy szczawiowej)

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki - przepis

Jajka faszerowane:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypiorek
  • koperek
  • pietruszka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierki
  • łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotowane na twardo (wciąż w skorupkach!) kroimy wzdłuż na dwie równe połówki. Łyżeczką delikatnie wyjmujemy środek tak, aby nie uszkodzić skorupki.
  2. Jajka ucieramy na tarce o małych oczkach.
  3. Pietruszkę, koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do jajek razem z łyżką majonezu.
  4. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Farsz z jajek nakładamy do skorupek.
  6. W małej misce roztrzepujemy widelcem surowe jajko.
  7. Każde faszerowane jajko, częścią z farszem, zamaczamy w jajku, a następnie posypujemy bułką tartą.
  8. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy jajka.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Zupa szczawiowa:

  •  350 g wędzonych żeberek
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna kolorowego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 60 g marchwi
  • 4 ziemniaki (420 g)
  • kawałek pora (część zielona)
  • kawałek selera
  • 2 białe kiełbasy z szynki
  • 1 mała pietruszka (korzeń)
  • 1 słoiczek szczawiu
  • 4 łyżki płynnej śmietany do zup
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do garnka wkładamy wędzone żeberka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 1 godzinę (jeśli mamy większy kawałek wędzonki to wydłużamy nieco czas gotowania).
  2. Co jakiś czas zbieramy łyżką szumowinę.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki.
  4. Po 1 godzinie ziemniaki, włoszczyznę i białą kiełbasę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
  5. Pod koniec gotowania dodajemy szczaw i zabielamy śmietaną.
  6. Ugotowaną kiełbasę odławiamy, kroimy w plasterki i dodajemy ponownie do zupy szczawiowej.
  7. Ciepłą zupę szczawiową podajemy z jajkami faszerowanymi zieleninką.

zupa szczawiowa - jak zrobić?

zupa szczawiowa na wędzonce - przepis

Amatorom kwaśnych smaków polecam też :

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *