Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

Tagi:

Zupa szczawiowa to letni klasyk na polskich stołach. Zazwyczaj podawana jest z ziemniakami, tym razem jednak proponuję wersję z niezwykle zdrową kaszą jaglaną. Tradycyjnie w zupie szczawiowej powinno znaleźć się jajko, które i tym razem trafiło na talerze pełne kwaskowej, pysznej zupy.

Do przygotowania zupy szczawiowej można użyć świeży szczaw lub ze słoiczka, który dostępny jest w sklepach przez cały rok.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje zupy szczawiowej. Smacznego.

Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną:

  • 300 g szczawiu ze słoiczka
  • mała marchewka
  • mała cebula
  • 0,5 l wywaru warzywnego
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • świeżo posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w kostkę lub półtalarki.
  2. Szklimy cebulę na maśle. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy.
  3. Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie, dodajemy do gotującego się wywaru razem z cebulą i marchewką, gotujemy 10 minut.
  4. Dodajemy do wywaru szczaw ze słoiczka, doprawiamy zupę solą i pieprzem, gotujemy kolejne 5 minut.
  5. Śmietanę hartujemy w niewielkiej ilości odlanej do kubeczka zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.
  6. Zupę podajemy z ćwiartkami lub połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypujemy zupę na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *