Zupa szczawiowa z łososiem

Tagi:

Zupa szczawiowa to dla mnie esencja wiosny na talerzu. Jest orzeźwiająca, ma wyrazisty, kwaskowy smak, a co najważniejsze jest całkiem prosta w wykonaniu. Przygotowałem ją ze świeżego szczawiu na bazie wywaru mięsno-warzywnego i zabieliłem śmietaną.

Niezbędnym dodatkiem tradycyjnej zupy szczawiowej jest jajko ugotowane na twardo, jednak tym razem proponuję zastąpić je plasterkami wędzonego łososia i gałązkami świeżego koperku. To naprawdę pyszne połączenie, zapewniające klasycznej zupie szczawiowej nowe oblicze.

Składniki:

  • 250 g świeżego szczawiu

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • 1/4 dużego korzenia selera
  • kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • sól, pieprz do smaku do smaku
  • do podania – łosoś wędzony w plastrach (ok. 100 g) i kilka gałązek koperku

Przygotowanie:

  1. Mięso umieść w garnku i zalej ok. 2 l zimnej wody. Dodaj przyprawy – ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj od momentu zawrzenia na średnim ogniu przez około 20 minut – podczas gotowania zbierz szumowiny łyżką cedzakową lub sitkiem.
  2. Warzywa obierz, umyj, dodaj do wywaru i gotuj do miękkości. Gotowy wywar przecedź.
  3. Liście szczawiu dokładnie umyj, odsącz i posiekaj (pozbaw je twardych szypułek). Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szczaw kilka minut (podczas smażenia mocno się skurczy) i dodaj i do gotującego się wywaru.
  4. Sprawdź smak, jeśli zupa jest mało kwaśna, dodaj trochę posiekanych ogonków szczawiu – zupa powinna mieć wyrazisty smak.
  5. Czosnek posiekaj nożem lub przeciśnij przez praskę, a potem dodaj do zupy. Szczawiową dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.
  7. Szczawiową podawaj z plasterkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.

Zupa szczawiowa jak zrobić?

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Zupa szczawiowa – prosty przepis

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z łososiem

Zupa szczawiowa – smaczny przepis

Łosoś to świetny dodatek do wielu dań, sprawdź więc też inne nasze przepisy na zupy z łososiem:

Przy okazji przeczytajcie też jak wybrać świeżą rybę i jak ją przechowywać, żeby była długo świeża 🙂

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *