Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

Tagi: , ,

Jeśli tak jak ja uwielbiasz kulinarne eksperymenty, to zachęcam cię do przygotowywania zupy szczawiowej w zupełnie nowej odsłonie. Jako dodatek do tradycyjnej zupy polecam mleko kokosowe, które przełamuje charakterystyczny kwaskowy smak szczawiu i nadaje zupie aksamitną konsystencję. W efekcie zupa szczawiowa zyska zadziwiająco przenikające się smaki. Taka zupa szczawiowa to prawdziwie wiosenny przysmak!

Składniki:

  • 2 pęczki młodego szczawiu (2 x ok.150 g)
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera (ok. 200 g)
  • kawałek pora (ok. 100 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego,3 ziarna pieprzu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz, umyj, umieść w garnku i zalej ok. 1,5 l wody.
  2. Dodaj przyprawy – ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Gotowy wywar przecedź.
  3. Liście szczawiu dokładnie umyj, odsącz i posiekaj (pozbaw je twardych szypułek).
  4. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szczaw kilka minut (podczas smażenia mocno się skurczy).
  5. Podsmażony szczaw zmiksuj przy pomocy blendera i dodaj do gotującego się wywaru.
  6. Do garnka dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj.
  7. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Zestaw z ognia.
  8. Zupę szczawiową podawaj z ulubionymi dodatkami, np. jajkiem w koszulce czy plasterkami wędzonego łososia.
zupa szczawiowa zupa szczawiowa zupa szczawiowa zupa szczawiowa

Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z mleczkiem kokosowym:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *