Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

Tagi: ,

Nie, to nie szpinak, choć zaczyna się podobnie, bo też na “sz”! Dziś w roli głównej szczaw. Roślina ta znana jest ze swoich leczniczych właściwości. Stanowi bogate źródło witamy C, wpływa kojąco na układ trawienny. Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka to iście wiosenne połączenie! W zależności od preferencji smakowych, możesz postawić na zupę stricte szczawiową (bardziej kwaśną) lub dodać do niej liście botwinki. Poniższy przepis zakłada obydwie opcje.

Sięgając po nowalijki możemy mieć pewność, że będę one chrupiące i soczyste. W trakcie przygotowywania zupy, koniecznie skuście się na “gryza” marchewki lub buraczka. Przekonacie się, jak pyszne są te warzywka, nawet przed obróbką. W piecu niech nie siedzą więc zbyt długo. Wystarczy im zaledwie kilka minut, aby nieco zmiękły.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka:

  • 1 pęczek szczawiu
  • 2 białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
  4. Dodać ziemniaki, kurkumę. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie zalać gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  5. Szczaw (i botwinkę) dokładnie wypłukać. Szczaw, (łodygi oraz liście botwinki) drobno posiekać. Dorzucić do garnka i gotować przez kolejne 5-10 minut.
  6. Na zakończenie dodać śmietanę, uważając aby się nie zważyła (warto wymieszać ją najpierw z odrobiną gorącej zupy, a następnie dolać do garnka).
  7. Zupę doprawić obficie solą i pieprzem.
  8. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  9. Marchewkę oraz buraczki dobrze wyszorować (nowalijek nie trzeba obierać), pokroić na plasterki. Skropić oliwą, posypać tymiankiem i piec w piekarniku przez ok. 10 minut, aż plasterki warzyw zaczną się nieco kurczyć i robić bardziej chrupiące.
  10. Zupę podawać z talarkami z marchewki młodych buraczków.

Poznaj również inne sposoby na buraka!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *