Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Tagi:

Pamiętam czasy, kiedy z babcią zbierałam dziko rosnący szczaw. Nie przepadałam za zupą szczawiową, ale wielką radość sprawiały mi polne wędrówki. Dziś z przyjemnością zasiadam do tej przyjemnie kwaśnej zupy, wspominając dni, kiedy czerpało się z natury pełnymi garściami.

Świeży szczaw można kupić w każdym szanującym się warzywniaku i błyskawicznie przerobić go na garnek wiosennej zupy. Przed szatkowaniem trzeb go dobrze przepłukać, aby nie pozostały na liściach drobinki piasku. Jeśli zupa ma być bardzo kwaśna, dodajmy i posiekane łodyżki (z pominięciem twardych końcówek), jednak zazwyczaj wystarczą liście, by zupa osiągnęła odpowiedni smak.

Tradycyjnie do zupy szczawiowej dodaje się jajko, więc i w mojej szczawiowej go nie zabrakło. Tym razem są to jajka przepiórcze – małe, więc dodajemy do talerza co najmniej dwa.

Tradycyjna zupa szczawiowa przygotowywana jest zazwyczaj na rosole lub wywarze drobiowym. Szybciej, a z równie pysznym efektem przygotujecie tę zupę, jako bazę wykorzystując Rosół drobiowy Winiary. Wówczas najbardziej czasochłonnym etapem przy przygotowywaniu zupy będzie płukanie liści szczawiu.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznej szczawiowej zupy.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu:

  • 2 pęczki świeżego szczawiu
  • 2 kostki Rosołu drobiowego Winiary
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 młode ziemniaki (większe)
  • 2 młode marchewki
  • łyżka masła
  • pieprz czarny do smaku
  • ¼ szklanki gęstej śmietany
  • świeżo posiekany koperek
  • jajka przepiórcze (po 2-4 na osobę, lub po jednym kurzym)

Przygotowanie:

  1.        W garnku zagotowujemy 1l wody, dodajemy kostki Rosołu drobiowego Winiary, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki.  Gotujemy 15 minut.
  2.        W tym czasie liście szczawiu dokładnie płuczemy, pozbawiamy łodyżek, drobno siekamy.
  3.        Na patelni lekko rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany szczaw i chwilę dusimy, aż listki ściemnieją.
  4.        Do szczawiu dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę dusimy, aż uwolnią swój aromat.
  5.        Dodajemy podduszony na maśle szczaw do garnka z zupą, chwilę gotujemy.
  6.        Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, oprószamy pieprzem. Podajemy z połówkami lub ćwiartkami jajek.

 

Zobacz też

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *