Zupa szczawiowa przygotowana z bouquetem garni to jedno z najbardziej kultowych i tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jest to zupa o lekko kwaskowym, aczkolwiek łagodnym smaku, którą można podawać zarówno z ugotowanym na twardo jajkiem jak i z ziemniakami. To, co w szczególności wyróżnia tę smakowitą potrawę, to jej aromatyczność, a także fakt, że świetnie nadaje się ona do przechowywania. Choć wiele osób twierdzi, że jest to zupa typowo sezonowa, to jednak śmiało można ją zapakować do hermetycznie zamykanych pojemników i zamrozić! Po odmrożeniu, będzie ona smakowała również dobrze, co tuż po ugotowaniu. Ciekawostką może być to, że zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu jest obecna nie tylko w kuchni polskiej, ale także i w kuchni żydowskiej!
Zupa szczawiowa ze słoika z ziemniakami i jajkiem - ułatw sobie jej przygotowanie!
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu jest raczej potrawą, której wykonanie możliwe głównie w sezonie letnim. To właśnie wtedy można kupić liście świeżego szczawiu i wykonać smakowite danie. Jednak w sezonie zimowym możliwości się nie kończą. Na stole może się bowiem pojawić zupa szczawiowa ze słoika z jajkiem i innymi dodatkami. W sprzedaży dostępne są liczne koncentraty, których wykorzystanie znacznie ułatwi przygotowanie samej zupy! Wówczas jedyne co będziemy musieli zrobić, to ugotować jajko na twardo, zagotować wywar, a także dorzucić do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie możemy ozdobić powierzchnię serwowanej zupy drobno posiekaną natką pietruszki. Tak niewiele potrzeba, by zupa szczawiowa ze słoika z ziemniakami i jajkiem zagościła na naszym stole!
Smaczna szczawiowa ze świeżego szczawiu - danie na co dzień i na uroczystości!
Szczawiowa ze świeżego szczawiu to zupa, która zasługuje sobie na miano legendarnej! Co więcej, danie to można śmiało nazwać uniwersalnym. Z uwagi na to, że zarówno w sezonie letnim jak i sezonie zimowym można je przygotować w kilka chwil, to nie ma przeszkód, by zaserwować zupę szczawiową w formie rodzinnego, uroczystego obiadu. Świetnie sprawdzi się ona także podczas różnorodnych przyjęć typu rocznica ślubu, wesele czy urodziny. Jej smak jest delikatny, a aromat z pewnością na długo zapisze się w pamięci uczestników imprezy! Co więcej, jeśli chcemy nieco wzbogacić zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami, to dodatkowo możemy zaserwować ją w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa. Wówczas z pewnością zaspokoi ona apetyt nawet największego łakomczucha!
Komentarze 0