Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą

Tagi: ,

Aksamitna zupa szparagowa krem z białych szparagów to idealny pomysł na lekki i pyszny posiłek w ciepłe dni. Podana z pieczoną ciecierzycą zapewnia na długo uczucie sytości, a jednocześnie sprawia, że nie czujemy się przejedzeni.

Sezon na szparagi jest niezwykle krótki, a szparagi tak pyszne, że zajadanie się nimi raz w roku nie wchodzi w grę! Dlatego warto je marynować lub mrozić, aby móc się nimi cieszyć zawsze, kiedy tylko przyjdzie nam ochota. Do mrożenia najbardziej nadają się zielone szparagi, białe najlepiej zamarynować.

Zupa szparagowa krem świetnie smakuje z chrupiącym dodatkiem, jakim jest pieczona ciecierzyca. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu, ale nie jest pracochłonne. Kiedy ciecierzyca się piecze, mamy czas na ugotowanie zupy. Pieczona ciecierzyca pasuje do wielu kremowych zup, ale też świetnie sprawdza się jako chrupiąca przekąska między posiłkami.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego.

Zupa szparagowa krem z pieczoną ciecierzycą:

  • 0,5 kg białych szparagów
  • mały batat
  • cebula
  • 0,7 l wywaru warzywnego
  • łyżka klarowanego masła
  • szczypta cukru,soli i gałki muszkatołowej
  • puszka ciecierzycy
  • łyżka oleju
  • szczypta wędzonej papryki
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • świeże zioła do dekoracji zupy

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciecierzycę odsączamy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miseczki, skrapiamy olejem, oprószamy wędzoną papryką i szczyptą soli.
  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przesypujemy ciecierzycę, pieczemy 40 minut, w połowie czasu mieszając. Ostatnie 10 minut pieczemy w 200 st. C.
  3. W tym czasie szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końce, tniemy na kawałki. Batata i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę podduszamy na maśle.
  4. Do podduszonej cebuli dodajemy batata, chwilę podsmażamy, podlewamy wywarem, dodajemy szparagi, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy szczyptę soli, cukru i gałki muszkatołowej.
  5. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z pieczoną ciecierzycą, tartym żółtym serem i świeżymi ziołami.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *