Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Tagi: , ,

Nie ma lepszego sposobu na szparagi, niż zupa szparagowa. Krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem jest na to niezbitym dowodem.

Wciąż nie mogę się zdecydować, które szparagi wolę bardziej. Jak ugotuję zupę z białych, jestem przekonana, że to właśnie te są liderem w mojej wiosennej kuchni. A jak na obiad jest krem z zielonych szparagów, to już właśnie te wielbię. Ale to dobrze, bo w krótkim sezonie, gdy szparagi przejmują moja kuchnię, przynajmniej zmienia się ich kolor!

Z zielonymi szparagami łatwiej się rozprawić, bo nie trzeba ich obierać, a zupy – przecierać przez sitko. Brak konieczności obierania zielonych szparagów ma jeszcze jedną zaletę – nie pozbawiamy naszych szparagów mnóstwa cennych witamin i składników mineralnych, których całkiem sporo jest właśnie w skórce. A jakich? W szparagach znajdziemy kwas foliowy, witaminy E, C, z grupy B, mnóstwo przeciwutleniaczy, a także wapń, fosfor i potas. Warto więc wzbogacić naszą codzienną dietę w szparagi, zarówno te białe, jak i zielone. Ale dzisiaj walkę o złotą chochlę wygrywają szparagi zielone :)

Składniki:

  • 2 pęczki świeżych zielonych szparagów
  • ok.0,7 l wywaru warzywnego
  • ok. 300 g surowego fileta z łososia
  • sól morska
  • szczypta cukru
  • pieprz czarny
  • oliwa do skropienia łososia
  • łyżka gęstej śmietany

Przygotowanie:

  1. Łososia myję, osuszam ręcznikiem papierowym, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, oprószam solą. Tak przygotowaną rybę wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 30 minut.
  2. W tym czasie przygotowuję zupę. Szparagi myję, odrywam i wyrzucam zdrewniałe końce, nie obieram. Odcinam główki, resztę podlewam wywarem i gotuję 15 minut.
  3. Gotową zupę zestawiam z kuchenki.
  4. W małym garnuszku zagotowuję ok. 0,5 l wody, dodaję szczyptę soli i cukru, na wrzątek wrzucam główki szparagów i gotuję 5 minut.
  5. W tym czasie miksuję zupę na gładki krem, dodaję zahartowaną śmietanę i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Ugotowane główki szparagów odcedzam.
  7. Zupę podaję z kawałkami pieczonego łososia i główkami szparagów. Główki szparagów można też wrzucić bezpośrednio do garnka z zupą 5 minut przed końcem gotowania i zmiksować zupę razem z nimi na gładki krem.

szparagowa z zielonych szparagów IMG_1387

szparagowa z zielonych szparagów IMG_1463

szparagowa z zielonych szparagów IMG_1408

szparagowa z zielonych szparagów IMG_1447

szparagowa z zielonych szparagów IMG_1456

Póki trwa sezon na szparagi, polecam także:

zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

krem ze szparagów z miętowym pesto

zupa szparagowa z awokado i miętą

Zobacz też