Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

Tagi: ,

Jednym z moich ulubionych sezonowych przysmaków są szparagi. Czekam z niecierpliwością przez cały rok, a kiedy już zawitają do sklepów i na targowe stragany, gotuję je, piekę, grilluję, zawijam w tortillę, a także przyrządzam z nich pyszne zupy.

Tym razem przygotowałem na bazie szparagów zupełnie nową zupę, która idealnie wpisze się w każde letnie menu. Jest to chłodnik z zielonymi szparagami w roli głównej, z dodatkiem mleka kokosowego i innych świeżych warzyw: zielonego ogórka, rzodkiewki i świeżej zieleniny. To idealna zupa szparagowa na lato!

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego Winiary

  • 200 ml mleka kokosowego
  • pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały ogórek
  • 4-5 rzodkiewek
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • zioła do dekoracji: szczypiorek, koperek, mięta

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzej oliwę dodaj główki szparagów i podsmaż przez około 2-3 minuty. Wyjmij je z garnka i odstaw do innego naczynia (będą potrzebne do dekoracji).
  3. Następnie do garnka wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez 1-2 minuty. Dorzuć pozostałe szparagi i smaż kolejne 3 minuty mieszając co jakiś czas.
  4. Całość zalej bulionem i gotuj przez około 8-10 minut, aż szparagi będą miękkie. Zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
  5. Dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  6. Zupę pozostaw do przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a by zupa się schłodziła.
  7. Chłodnik podawaj z główkami szparagów, pokrojonym zielonym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem i miętą.

Zupa szparagowa – jak zrobić?

Zupa szparagowa – sprawdzony przepis

Zupa szparagowa z zielonych szparagów

Przepisy na zupy z mlekiem kokosowym przydadzą się nie tylko na lato! Zobacz więcej:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *