Zupa szparagowa z awokado i miętą

Tagi:

Kupiłam dziś piękny pęczek zielonych szparagów. Na obiad będzie kremowa zupa szparagowa z awokado i miętą. Niedawno robiłam kremową zupę z białych szparagów, a tym razem, za sprawą Joli i jej kremu szparagowego z kurczakiem i oliwkami, przyszła mi ochota na zielone szparagi. Po białe w sezonie szparagowym sięgam często, starając się jak najwięcej ze szparagowego rogu obfitości zagarnąć dla siebie :). Ale dlaczego pomijam zielone?

Nagle zdałam sobie sprawę, że w ogóle nie wiem, jak one smakują. Może tak samo jak białe? A może zupełnie inaczej? To przecież ta sama roślina, ale gdyby nie było różnicy między jednymi a drugimi, z pewnością wykopywano by szparagi spod ziemi, nikt by nie czekał, aż wyrosną, w końcu im szybciej nadejdzie czas zbioru, tym szybciej się na nim zarobi. Apetyt na nieznane był impulsem do zakupu zielonych szparagów w trybie natychmiastowym.

Zupa szparagowa z awokado i miętą była mistrzostwem świata. Dzięki awokado miała aksamitną konsystencję, a mięta dodała je orzeźwiającej nuty. Wkrótce znowu ją ugotuję, może tym razem bez awokado, a z żółtkiem jajka? A może z serkiem mascarpone?

Składniki:

  • pęczek świeżych zielonych szparagów
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • kawałek młodego pora (biała część)
  • połowa dużego dojrzałego awokado
  • 3-4 listki świeżej mięty (opcjonalnie: dodatkowo kilka listków do dekoracji)
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 50 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

  1. Szparagi myję, odcinam zdrewniałe końce. Odcinam główki, które wstawiam do gotowania na parze (można ugotować je w lekko osolonej wodzie, 5 minut od zagotowania).
  2. Kroję łodygi szparagów na kilku centymetrowe kawałki, przesmażam na oleju z pokrojonym w talarki porem.
  3. Szparagi z porem dodaję do gorącego bulionu, gotuję 10-15 minut.
  4. Po zdjęciu z kuchenki dodaję awokado, kilka listków mięty blenduję na gładki krem, dodaję śmietankę, doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
  5. Do zupy na talerzach dodaję ugotowane na parze główki przekrojone na pół. Dekoruję miętą.

Małe co nieco o zielonych szparagach

Wykwintna zupa szparagowa z awokado i miętą wymaga świeżych szparagów, jak każda zupa szparagowa. Wybierając swój pęczek kierowałam się ich wyglądem. Czubki świeżych szparagów są zamknięte, a łodygi sprężyste. Świeżość szparagów można też sprawdzić przeciągając jednym szparagiem o drugi – świeże szparagi wydają skrzypiący dźwięk (grając na szparagach można też zagrać sprzedawcy na nerwach, więc lepiej zrobić to dyskretnie, oczywiście bez rozpakowywania szparagów, jednym pęczkiem o drugi).

Zielonych szparagów nie trzeba obierać, dlatego też można kupić szparagi o dość cienkich łodygach. Najważniejsze, żeby wszystkie szparagi w pęczku były podobnej grubości, aby potrzebowały takiego samego czasu gotowania – ok. 10-15 minut.

szparagi zielone 2_ok

Zobacz też

4 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *