Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem

Tagi: ,

Sezon na szparagi nie trwa długo, dlatego warto go w pełni wykorzystać! Jeśli na zielone i białe szparagi czekaliście z utęsknieniem przez ostatnie kilka miesięcy, nie bójcie się teraz serwować je sobie nawet kilka razy dziennie. Na śniadanie, obiad i kolację? A dlaczego nie? Zakochani w Zupach podrzucają dziś propozycję obiadową. Zupa szparagowa z karmelizowaną gruszką i kozim serem, Proszę Państwa!

Karmelizowana gruszka i kozi ser to dodatki, które nadadzą zupie jeszcze bardziej szlachetnego charakteru. Miseczka pożywnej zupy z kawałkami słodkiej gruszki i kremowego koziego sera zaskoczą gości podczas kolacji lub przyjęcia urodzinowego. Zupa sprawdzi się zatem zarówno na co dzień, jak i od święta!

Z podanych składników przygotujesz ok. 3-4 porcji zupy.

Składniki:

  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek szparagów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 cytryny
  • 2 gruszki
  • 1 roladka koziego sera (ok. 200 g)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Szalotki i ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj.
  2. Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę masła.
  3. Zeszklij na maśle cebulę wraz z czosnkiem.
  4. W międzyczasie szparagi dokładnie umyj i obierz (odłam końcówki).
  5. Szparagi pokrój w 2-cm kawałki i dorzuć do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Krótko podsmaż.
  6. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu aż szparagi zmiękną (ok. 10 minut).
  7. Gruszkę obierz, pokrój na plastry lub kawałki.
  8. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie pokrojoną gruszkę. Krótko zrumień, następnie posyp brązowym cukrem. Odczekaj kilka minut aż gruszka zacznie się karmelizować. Następie przewróć gruszką na drugą stronę i podobnie zrumień.
  9. Kiedy szparagi zmiękną zmiksuj je na gładki krem. W trakcie miksowania dolej śmietanę kremówkę, dodaj 1/3 roladki koziego sera.
  10. Zmiksowaną zupę dopraw obficie solą i pieprzem.
  11. Zupę podawaj z karmelizowaną gruszką oraz plastrami koziego sera.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *