Zupa szpinakowa dla dzieci

Tagi: , , ,

Zupy to jedno z tych dań, w których można “przemycić sporo” składników odżywczych, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju i wzrostu nie tylko dorosłych, ale także, a może przede wszystkim najmłodszych. Nic więc dziwnego, że mamy niezwykle chętnie wybierają tę formę posiłku dla swoich pociech. Zupa szpinakowa dla dzieci to danie, które przy przy użyciu dobrych argumentów może stać się ulubioną zupą małych głodomorów.

Z dzieciakami bywa bowiem różnie… Jedne zajadają się zupami – tak, że aż im się uszy trzęsą, inne grymaszą i kręcą nosem. A jeśli zaserwowana przez mamę czy babcię zupa ma jeszcze na dodatek nieco dziwny, np. zielony kolor… wówczas może się akurat stać daniem intrygującym! Najmłodsi postrzegają otaczający ich świat niezwykle sensualnie, żywo reagują także na kolory.

Zupie powinna towarzyszyć jeszcze historia. I tak w przypadku zupy szpinakowej warto np. wspomnieć o tym, że zajadają się nią ufoludki. Podziała na wyobraźnię i sprawi, że maluchy będą miały ochotę zasmakować tej kosmicznej potrawy. 🙂

Oprócz szpinaku do zupy trafiły także inne zielone warzywa, w tym m.in. brokuł i groszek. Ale o tym najmłodsi nie muszą się już dowiedzieć 🙂 Zmiksowane na gładki krem, delikatnie doprawione sprawdzą się jako sycący i odżywczy posiłek. Jeśli Twój maluch to prawdziwy niejadek, dodaj do zupy odrobinę makaronu i nieco więcej śmietany, aby podnieść jej wartość kaloryczną.

Z podanych proporcji przygotujesz min. 6 porcji zupy.

Składniki:


  • 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 1 brokuł
  • 300 g zielonego groszku
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 150 ml śmietanki 30% lub śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz
  • Garść makaronu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i pietruszki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszki w talarki.
  2. Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać wodą – do przykrycia składników i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
  3. W międzyczasie brokuła opłukać, podzielić na różyczki.
  4. Po upływie 15 minut do gotujących się warzyw dodać brokuła, groszek oraz szpinak i przeciśnięte ząbki czosnku. Dolać wody – tak, aby znów przykryła ona wszystkie warzywa. Gotować do miękkości wszystkich składników.
  5. Kiedy warzywa będą miękkie dodać zioła prowansalskie, łyżkę soku z cytryny i zmiksować zupę na gładki krem, dolewając w trakcie miksowania śmietankę i wodę, jeśli zupa będzie za gęsta.
  6. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Zupa szpinakowa dla dzieci zyska na kaloryczności, jeśli podasz ją z ugotowanym makaronem.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *