Zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku

Tagi: ,

Zupa szpinakowa – zielona, sycąca, pełna witamin! Zupa na bazie mrożonego szpinaku to propozycja, której przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom, a składniki do jej przygotowania prawie zawsze każdy z nas posiada w domowej spiżarce i zamrażarce. Zupa szpinakowa doprawiona dużą ilością świeżego czosnku wzmocni odporność w okresie wzmożonych przeziębień i zachorowań na grypę, szpinak stanowi bowiem doskonałe źródło żelaza oraz witaminy C. Do dzieła!

Składniki:


  • 1 duża cebula
  • 2 pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 400 g brokułów (mrożonych lub świeżych)
  • 200 g różyczek kalafiora (mrożonych lub świeżych)
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę, pietruszki i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, pietruszki i czosnek w plasterki.
  2. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią obrane i pokrojone warzywa, dodać przyprawy, całość delikatnie podsmażyć.
  3. Do podsmażonych warzyw dodać mrożony szpinak, dokładnie wymieszać i dusić do momentu, aż szpinak się rozmrozi.
  4. Dodać różyczki brokuła i kalafiora, całość zalać wodą- tak, aby przykryć warzywa.Gotować do miękkości warzyw.
  5. Całość zmiksować, zabielić śmietaną. Jeśli zupa szpinakowa będzie zbyt gęsta, rozcieńczyć ją odrobiną wody.
  6. Zupę szpinakową podawać z kleksem śmietany i uprażonymi ziarnami słonecznika.

zupa szpinakowa - przepiszupa ze szpinaku - jak zrobić?zupa z mrożonego szpinakuszpinakowa - łatwy przepiszupa ze szpinakiem - składniki

 

Tęsknisz za świeżymi warzywami? Mrożone i suszone wcale nie są gorsze! Zobacz, co nasze doświadczenie mówi o mrożeniu, suszeniu i przechowywaniu warzyw i owoców:

Zobacz też

3 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *