Zupa szpinakowa z serem feta

Tagi:

Szpinakiem można zajadać się cały rok, ale późną wiosną zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku smakuje najpyszniej! Dziś ugotowałam ją w wersji tradycyjnej, ale zamiast jajka dodałam ser feta. Jego słony smak nadał zupie wyrazistości, choć i bez niego zupa szpinakowa może mieć swój charakter, podkreślony sokiem z cytryny.

Największym problemem przy przygotowywaniu zupy ze świeżego szpinaku (i właściwie to jedyny problem) jest dokładne wypłukanie ze wszystkich listków piasku i innych zanieczyszczeń. Nie mam za wiele cierpliwości, więc nie bardzo przepadam za tą czynnością, ale i tak jest zdecydowanie przyjemniejsza od oczyszczania grzybów, więc się nie zniechęcajcie.

Poza czasochłonnym płukaniem listków zupę robi się szybko. Szpinak dusi się błyskawicznie, więc wystarczy kilka minut na patelni. W innym przypadku zrobi się nam z niego breja 🙂 Choć oczywiście preferencje są różne, kto nie lubi lekko twardawych łodyżek, na własną odpowiedzialność dusi dłużej 🙂

Zupa szpinakowa z serem feta może niekoniecznie smakować dzieciom, głównie przez obecność zielonych liści w talerzu. Nie przejmujcie się, z tego się wyrasta.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zupa szpinakowa z serem feta:

  • 0,75 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • świeży szpinak (2-3 garści)
  • marchewka
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego lub zwykłego
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 10 dag sera feta

Przygotowanie:

  1. Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy. Drobno siekamy (można usunąć łodyżki).
  2. Na patelni lekko rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po pół minucie dodajemy posiekany szpinak, oprószamy go gałką muszkatołową i dusimy 5 minut. od czasu do czasu mieszając.
  3. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącego wywaru, gotujemy 15 minut, pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.
  4. Do zupy dodajemy podduszony szpinak, gotujemy chwilę.
  5. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie konieczności solą morską. Zabielamy śmietanką. Oprószamy pieprzem.
  6. Zupę nalewamy na talerze, dodajemy pokrojony w kostkę lub rozkruszony ser feta.

Zobacz też

2 Comments

  • Daria napisał(a):

    Przepis wydaje sie super za raz bede robiła tylko nie ma informacji w którym momencie dodac gałkę muszkatołową.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *