Zupa szpinakowa z serkiem topionym

Tagi:

Zielona zupa… wygląda intrygująco! W składzie: samo zdrowie! Tym razem w garnku zmiksowałam mnóstwo zielonych warzyw. Zdecydowaną przewagę odegrał jednak szpinak, który nadał kremowi tak mocno zielonego koloru. Zupa szpinakowa z serkiem topionym to proste danie, które przyrządzisz w niespełna 30 minut!

Jako że na sezon na świeży szpinak trzeba jeszcze trochę poczekać, postawiłam na mrożony, w którym zostały zachowane wszystkie witaminy i minerały. Dorzuciłam także garść szpinaku baby. Zawarte w szpinaku przeciwutleniacze, w postaci witaminy C, beta-karotenu oraz luteiny chronią przed miażdżycą i nowotworami. Magnez oraz potas obniżają kolejno: poziom stresu i ciśnienia. Zupa szpinakowa z serkiem topionym to nie tylko porządna dawka witamin, lecz jednoczenie odpowiednia porcja kalorii. Dzięki dodatkowi serka topionego nasyci na długo.

Nie pozwól, aby źle przyrządzony szpinak, podawany czasem w przedszkolach czy stołówkach szkolnych, skutecznie zniechęcił Twoje dzieci do tego zdrowego warzywa. Zieloną zupę zaserwuj także swoim pociechom! Ze względu na bardzo intensywny kolor z pewnością zaciekawi najmłodszych. Zupy to doskonały sposób na to, aby przemycić w nich często nielubiane przez dzieciaki warzywa. Za pomocą dodatków możemy skutecznie zmieniać ich kaloryczność i balansować je z dietą. Zupa szpinakowa z serkiem topionym to danie o podwyższonej kaloryczności ze względu na dodatek tłustego serka. Jeśli zależy Ci na tym, aby była naprawdę sycąca – podaj ją z grzankami.

Składniki:

  • 1 duża biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe cukinie
  • 1 brokuł
  • 2 garście szpinaku baby
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • ok. 0,7 l bulionu warzywnego
  • 100 g serka topionego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek śmietany 12% lub 18%
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.
  2. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i czosnek.
  3. W międzyczasie cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki, brokuła podzielić na mniejsze różyczki.
  4. Tak przygotowane warzywa oraz szpinak baby dodać do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Całość wymieszać i zalać bulionem warzywnym.
  5. Gotować ok. 10 minut na niedużym ogniu aż warzywa zmiękną.
  6. Dodać mrożony szpinak oraz pokrojony w kostkę serek topiony.
  7. Pogotować jeszcze przez chwilę – aż szpinak się roztopi, a serek rozpuści.
  8. Całość doprawić gałką muszkatołową oraz obficie solą i pieprzem.
  9. Na koniec dodać łyżkę soku z cytryny. Całość zmiksować na gładki krem, dodając w trakcie miksowania 3 łyżki śmietany. W procesie miksowania możemy mieć pewność, że zupa nie powinna się zważyć.
  10. Zupa szpinakowa z serkiem topionym będzie się efektowanie prezentowała, jeśli fantazyjnie udekorujesz ją pozostałą śmietaną.

Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem serka topionego:

Zobacz też

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *