Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Tagi: ,

Nowalijki w wykwintnym wydaniu, czyli zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z dodatkiem młodziutkiej botwinki i sera gorgonzola. Cukinia dodana do zupy nadaje jej aksamitnej konsystencji, a łodyżki botwinki pozostają delikatnie chrupiące. Łagodność szpinaku i botwinki przyjemnie podkręca smak gorgonzoli. Ja użyłam gorgonzoli dolce, czyli łagodniejszej w smaku, ale jeśli macie ochotę, dodajcie piccante.

Zupa szpinakowa z botwinką i gorgonzolą:

  • pęczek świeżego szpinaku (ok. 400g)
  • pęczek botwinki
  • 2 nieduże cukinie
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki masła
  • 100g sera gorgonzola dolce
  • ok. 0,7 l wywaru warzywnego
  • sól morska do smaku

Przygotowanie:

  1. W głębszym rondlu delikatnie rozgrzewamy łyżkę masła, podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do rondla z cebulką, dodajemy szczyptę kurkumy. Dusimy do miękkości.
  3. W tym czasie szpinak i botwinkę dokładnie płuczemy. Liście szpinaku i botwinkę z łodyżkami drobno siekamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ząbki czosnku w całości, po chwili dodajemy posiekany szpinak z botwinką, dusimy chwilę, aż listki zmiękną i znacząco zmniejszą swoją objętość. Wyciągamy ząbki czosnku.
  5. Cukinię podduszoną z cebulką podlewamy wywarem, dodajemy szpinak z botwinką, zagotowujemy i jeszcze chwilę gotujemy.
  6. Odlewamy 2 chochle zupy i miksujemy je z gorgonzolą (wcześniej odkładamy ok. 1/8 sera do dekoracji), dodajemy z powrotem do rondla z zupą i mieszamy. Doprawiamy solą morską.
  7. Do zupy nalanej do miseczek dodajemy odłożoną do dekoracji gorgonzolę.

Zupa szpinakowa – jak zrobić?

Zupa szpinakowa – prosty przepis

Zupa szpinakowa – jak ugotować?

Smaczna zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa z botwinką

Zupa szpinakowa z gorgonzolą

 

Sery świetnie nadają się na wyrazisty dodatek podkreślający smak zupy! Zobacz też inne przepisy na zupy z serem:

3 Comments

  • Aneta napisał(a):

    Czy mogę zastąpić gorgonzolę innym serem? Jeżeli tak, to jakim? Mam w domu dwulatka i chciałabym uniknąć sera pleśniowego. Jednocześnie chciałabym, by zupka nie straciła wyrazistości przez całkowitą rezygnację z sera…

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *