Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

Tagi: ,

Jedna z moich ulubionych wiosennych zup, to zupa szpinakowa. Koniecznie ze świeżego szpinaku. Trzeba go bardzo dobrze umyć, by wypłukać wszystkie ziarenka ziemi i piasku, ale wysiłek naprawdę się opłaci. Szpinak, nie tylko w naleśnikach, ale także w zupie idealnie komponuje się z czosnkiem, śmietankowym serkiem topionym i gałką muszkatołową. Dzisiaj zupę szpinakową przygotowałam z jajkiem, bo tak lubią dzieci, ale warto podać ją także z wędzonym łososiem.

Na patelni szpinak krótko podduszam z czosnkiem na maśle, tylko tyle, by liście lekko zmiękły, bo lubię, jak są w zupie dobrze wyczuwalne. Ale można równie dobrze zmiksować zupę na gładki krem. W takiej postaci będzie łatwiejsza do przełknięcia dla maluchów, chociaż często ich nieufność do zupy kończy się po pierwszej łyżce.

Soli dodałam tylko szczyptę, bo serek topiony jest wystarczająco słony. Dużo więcej za to daję świeżo zmielonego pieprzu i świeżo startej gałki muszkatołowej, ale to już nie do garnka, a do własnego talerza.

Składniki:

  • świeży szpinak (tylko liście, bez gałązek, około ½ kg)
  •  serek topiony duży lub 3-4 trójkąty
  •  łyżka masła
  •  marchewka
  •  pietruszka
  •  kawałek seler
  •  kawałek białej części pora
  •  trzy ząbki czosnku
  •  jajko
  •  sól morska
  •  pieprz
  •  gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Z warzyw przygotowuję około 1 litra wywaru ze szczyptą soli, wyjmuję warzywa.
  2. Liście szpinaku dokładnie myję, drobno kroję i duszę chwilę z przepuszczonym przez praskę czosnkiem na łyżce masła.
  3. Dodaję topiony serek i mieszam, aż się rozpuści.
  4. Podlewam bulionem do uzyskania lekko gęstej konsystencji.
  5. Doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem, podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.

10 Comments

  • Alek napisał(a):

    Uwielbiam szpinak z patelni, z jajkiem, masłem i czosnkiem. Zupa musi być równie pyszna o czym zamierzam się wkrótce przekonać 🙂

    • Agata napisał(a):

      Mi właśnie szpinak w zupie smakuje najbardziej, czasem robię naleśniki ze szpinakiem lub przygotowuję z nim farsz do pieczarek, ale zupa jak dla mnie najlepsza 🙂 pozdrawiam!

  • Adam napisał(a):

    Polecam

  • Halina napisał(a):

    ta zupa to lodzio-miodzio! trochę soli, pieprzu, gałki i serek topiony nadają niepowtarzalny smak przy minimum wysiłku i umiejętności. polecam każdemu, szczególnie początkującym kucharzom na zachętę:)

    • Agata napisał(a):

      Rzeczywiście trudno cokolwiek zepsuć w tej zupie 🙂 Chyba rozejrzę się za świeżym szpinakiem, bo znowu mi się zamarzyła ta zupa 🙂 pozdrawiam

  • Joanna Figlak-Włoka napisał(a):

    Ja zamiast mleka dodaję kwaśną śmietanę 🙂 Polecam! A przepis na zupkę – super! Dziękuję 🙂 Co prawda troszkę zmodyfikowałam, bo gotowałam na rosołku 🙂

  • Kats napisał(a):

    Polecam przeczytać skład serka topionego zanim wrzucicie go do koszyka. Mam nadzieje, że to nie trafia do dziecięcego talerza…

    • Agata napisał(a):

      Oczywiście serek można pominąć. Uważam, że w kuchni jest miejsce dla wielu składników, byle z umiarem 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *