Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z pieczonym łososiem

Tagi: ,

Szpinak. Zmora mojego dzieciństwa :). A teraz nie mogę się bez niego obyć. Naleśniki ze szpinakiem, warzywa faszerowane, a nade wszystko zupy szpinakowe często pojawiają się na naszym stole, tak jakbym chciała nadrobić te wszystkie niezjedzone w dzieciństwie porcje szpinaku.

A zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z pieczonym łososiem została przeze mnie podejrzana wczoraj u sąsiadki. To dzisiaj jest u mnie 🙂 Do zupy trafił szpinak baby (właściwie nie baby, tylko bejbi) idealny nie tylko do sałatek. Wstępnie umyty nie nastręcza trudności przy płukaniu, a małe listki nie wymagają odrywania ogonków.

Łososia wstawiłam do pieczenia od razu, jak tylko zaczęłam przygotowywać zupę, więc całe przygotowania trwały w sumie 20 minut. I pyszna zdrowa zupa szpinakowa z pieczonym łososiem była gotowa do podania.

Składniki:

  • 2 opakowania szpinaku baby
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub wody
  • 0,5 kg fileta z łososia norweskiego
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty

Przygotowanie:

  1. Łososia lekko solę, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję koperkiem, wstawiam do piekarnika na 180°C na 20 minut.
  2. W czasie, kiedy łosoś się piecze, przepłukuję szpinak wodą na sicie, lekko osuszam, duszę na patelni na maśle.
  3. Jak odparuje, dodaję przeciśnięty przez wyciskacz ząbek czosnku, jeszcze chwilę duszę, podlewam bulionem.
  4. Gotuję chwilę, odstawiam z płyty, a gdy lekko przestygnie, dodaję jogurt, doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Zupę szpinakową podaję z gorącym pieczonym łososiem.

szpinakowa z pieczonym łososiem

Wielbicielom szpinaku polecam także pyszną zupę szpinakową z jajkiem i gałką muszkatołową.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *