Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

Tagi: ,

Kremowa, ostro – słodka zupa tajska Tom-Yum to jeden z klasyków kuchni tajskiej. Połączenie ostrej papryczki chilli z kwaśną limonką i słodkim cukrem trzcinowym to jedyne w swoim rodzaju doświadczenie smakowe. Dziś przepis na wersję z kurczakiem, mimo że zupa tajska Tom-Yum często przyrządzana jest także z krewetkami.
Chcąc przyrządzić tajską zupę Tom-Yum, w składniki kuchni azjatyckiej najlepiej zaopatrzyć się na halach targowych lub w sklepach z szerokim asortymentem produktów z kuchni świata. Wyjątkowo aromatyczne używane są w małych ilościach – raz kupione, starczą na długo.

Składniki:

  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 3 łyżeczki pasty Tom-Yum
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 ostre papryczki chilli
  • 3-cm kawałek imbiru
  • 5 liści limonki (Kaffir)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 300 ml wody
  • 2 pomidory
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 limonki
  • 5 grzybów Shiitake
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Olej kokosowy
  • 3 łodygi świeżej kolendry(opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek, imbir oraz papryczki chilli posiekać.
  2. Mięso z kurczaka oraz pomidory umyć, obrać i pokroić w kawałki.
  3. W dużym garnku (lub woku) rozgrzać olej kokosowy, zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem, imbirem i papryczkami chilli. Dodać kurczaka i chwilę przesmażyć.
  4. Podsmażone składniki zalać wodą.
  5. Do gotującej się wody dorzucić łodygę trawy cytrynowej, liście limonki, cukier i pokrojone w paski grzyby Shiitake. Pogotować chwilę na małym ogniu.
  6. Do gotującej się zupy tajskiej dodać pokrojone pomidory, mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki. Gotować przez ok. 10 minut.
  7. Tajską zupę Tom-Yum podawać z posiekaną kolendrą, jeśli lubimy jej wyrazisty smak.

zupa tajska Tom-YumTom-Yum z kurczakiemzupa tajska z kurczakiemostra zupa tajskazupa kuchni tajskiej

 

Smakowała ci zupa tajska Tom-Yum? Zobacz też inne przepisy na zupy z kurczakiem:

Zobacz też