Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem
Tagi: zupa orientalna, zupy z kuchni świata

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Kremowa, ostro – słodka zupa tajska Tom-Yum to jeden z klasyków kuchni tajskiej. Połączenie ostrej papryczki chilli z kwaśną limonką i słodkim cukrem trzcinowym to jedyne w swoim rodzaju doświadczenie smakowe. Dziś przepis na wersję z kurczakiem, mimo że zupa tajska Tom-Yum często przyrządzana jest także z krewetkami.
Chcąc przyrządzić tajską zupę Tom-Yum, w składniki kuchni azjatyckiej najlepiej zaopatrzyć się na halach targowych lub w sklepach z szerokim asortymentem produktów z kuchni świata. Wyjątkowo aromatyczne używane są w małych ilościach – raz kupione, starczą na długo.
Składniki:
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 3 łyżeczki pasty Tom-Yum
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 ostre papryczki chilli
- 3-cm kawałek imbiru
- 5 liści limonki (Kaffir)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 300 ml wody
- 2 pomidory
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/2 limonki
- 5 grzybów Shiitake
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- Olej kokosowy
- 3 łodygi świeżej kolendry(opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Cebulę, czosnek, imbir oraz papryczki chilli posiekać.
- Mięso z kurczaka oraz pomidory umyć, obrać i pokroić w kawałki.
- W dużym garnku (lub woku) rozgrzać olej kokosowy, zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem, imbirem i papryczkami chilli. Dodać kurczaka i chwilę przesmażyć.
- Podsmażone składniki zalać wodą.
- Do gotującej się wody dorzucić łodygę trawy cytrynowej, liście limonki, cukier i pokrojone w paski grzyby Shiitake. Pogotować chwilę na małym ogniu.
- Do gotującej się zupy tajskiej dodać pokrojone pomidory, mleko kokosowe, pastę Tom-Tum, sos rybny, sok z limonki. Gotować przez ok. 10 minut.
- Tajską zupę Tom-Yum podawać z posiekaną kolendrą, jeśli lubimy jej wyrazisty smak.
Smakowała ci zupa tajska Tom-Yum? Zobacz też inne przepisy na zupy z kurczakiem: