Zupa tajska z kurczakiem

Tagi:

Wrzesień to dla większości z nas czas powrotów z wakacji i urlopów. Wspomnienia egzotycznych podróży nie powinny jednak pójść w zapomnienie! Jednym ze sposobów na ich przywołanie, będzie odtworzenie smaków z miejsc, które odwiedziliśmy. Kierunek na dziś: Azja!

Dla wszystkich tych, którzy na tym kontynencie jeszcze nie byli, mamy namiastkę egzotyki w misce. Zupa tajska z kurczakiem to charakterystyczne połączenie ostrych i słodkich nut. Dodatek limonki oraz imbiru podkreśla smaki, kurczak dodaje treści, kukurydza i mleko kokosowe słodyczy, a posiekany szczypior i chili nieco pikanterii. Zaopatrzcie się w składniki na zupę tajską z kurczakiem i zafundujcie sobie wyjątkową kulinarną podróż!

Zupa tajska z kurczakiem:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 papryki żółte (stożek)
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 litr drobiowego bulionu
  • 100 g nerkowcy
  • Kilka suszonych grzybów shiitake
  • Kilka liści kafiru (suszonych liści limonki)
  • 1/2 limonki
  • 2-cm kawałek imbiru
  • Sos sojowy
  • Ostra papryczka chili
  • Kilka łyżek oliwy
  • Sól i pieprz
  • Szczypior

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce.
  2. Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.
  3. Papryczkę chili pokroić na drobne paseczki (usunąć pestki). Kawałek imbiru obrać i drobno pokroić.
  4. Kurczaka umyć, obrać, pokroić w średniej wielkości kawałki. Dorzucić do zeszklonej cebuli, doprawić sosem sojowym, dodać kilka liści kafiru, pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę chilli oraz imbir  – całość dusić na małym ogniu.
  5. W międzyczasie papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie paseczki. Grzyby namoczyć, a następnie pokroić w paski.
  6. Kiedy mięso się zetnie, dodać pokrojone papryki oraz grzyby i zalać całość gorącym bulionem drobiowym.
  7. Następnie dodać mleko kokosowe, wyciśnięty sok z limonki, nerkowce oraz kukurydzę. Gotować przez chwilę na niewielkim ogniu.
  8. Na koniec zupę tajską z kurczakiem doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać posiekany szczypior.
  9. Zupa tajska z kurczakiem najlepiej smakowała będzie po kilku godzinach lub nawet na drugi dzień po przyrządzeniu, kiedy wszystkie smaki się przejdą.

Zupa tajska z kurczakiem – jak zrobić?

Zupa tajska z kurczakiem – najlepsze przepisy

Zupa tajska z kurczakiem – pomysły

Zupa tajska z kurczakiem – porady

Smaczna zupa tajska z kurczakiem

Prosta zupa tajska z kurczakiem

Szybka zupa tajska z kurczakiem

Egzotyczna zupa tajska z kurczakiem

Sprawdź też inne przepisy na zupy z kurczakiem:

Zobacz też

2 Comments

  • elza napisał(a):

    Bardzo łagodna w smaku, smaczna zupa. Podałam z niewielką ilością makaronu ryżowego. Na pewno wrócę do tego przepisu. W ten właśnie sposób dzięki zakochanym w zupach rozpoczęłam swoją przygodę z kuchnią tajską 🙂

  • Paula napisał(a):

    Ja dodaję zieloną lub czerwoną pastę chili i zupa jest super. Bardzo smakuje mojej rodzinie. 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *