Zupa tajska z mlekiem kokosowym i krewetkami

Tagi: ,

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i krewetkami, pikantna i rozgrzewająca, smakuje wyśmienicie i bardzo egzotycznie. Wszystkie składniki na tę zupę są łatwo dostępne, więc w kulinarną podróż w odległe zakątki Azji można się wybrać bez konieczności skomplikowanych przygotowań. Zawsze, kiedy tylko poczujecie głód przygody. Smacznego!

Składniki:

  • opakowanie Zupy Tajskiej Kuchnia Świata Winiary
  • 100 g krewetek mrożonych, oczyszczonych
  • 100 g makaronu chow mein
  • mała cukinia
  • 2 małe lub jedna duża marchewka
  • sok z połowy limonki
  • skórka otarta z limonki
  • łyżka świeżo posiekanego szczypioru
  • mała papryczka chili (jeśli chcemy, żeby zupa była łagodniejsza, dodajmy tylko kawałek)
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • łodyga świeżej trawy cytrynowej (niekoniecznie)
  • 400 ml mleka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Zawartość opakowania Zupy Tajskiej rozprowadzamy w 0,7 l zimnej wody, zagotowujemy, zostawiamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  2. W tym czasie cukinię i marchewkę kroimy w cienkie słupki lub paseczki.
  3. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy, krótko przesmażamy, dodajemy pokrojone marchewki i cukinię, chwilę smażymy.
  4. Dodajemy do rondla zupę tajską, mleko kokosowe, zmiażdżoną nożem białą część trawy cytrynowej i gotujemy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  5. Wyciągamy z rondla trawę cytrynową, dodajemy krewetki, gotujemy 2-3 minuty.
  6. Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu, dodajemy do zupy.
  7. Doprawiamy zupę sokiem z limonki i szczyptą brązowego cukru, podajemy posypaną świeżo posiekanym szczypiorem i skórką otartą z limonki.

tajska zupa

tajska zupa - jak zrobić?

tajska zupa - przepis

Zobacz też

4 Comments

  • Dominika napisał(a):

    Witam,
    nie mogę znależc nigdzie Zupy Tajskiej Kuchnia Świata Winiary,czym mozna to zastąpić?

  • Agata napisał(a):

    Proponuję do podsmażanych warzyw dodać ze 2 suszone listki kaffiru, odrobinę świeżego imbiru, startego na tarce o małych oczkach, skropić sosem sojowym, dodać szczyptę kuminu, kurkumy i doprawić jeszcze solą. Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *