Zupa tex-mex

Tagi: ,

Zupa tex-mex to wymieszane smaki kuchni teksańskiej (amerykańskiej) i meksykańskiej. Czasem takie kulinarne „kombinacje” skutkują rewelacyjnym daniem – tak jest w przypadku tej zupy. Jest po prostu pyszna.

Nigdy do tej pory nie dodawałam do zupy mięsa mielonego w takiej formie, a jak się okazało to świetne rozwiązanie. Zupa jest bardzo sycąca również dzięki kawałkom zgrillowanej tortilli, więc idealna na jesienne lub zimowe obiady. Mój mąż  po ciężkim dniu pracy czuł się najedzony miseczką  zupy tex-mex.

Każdą zupę w trakcie przygotowywania smakuję i w tej brakowało mi przysłowiowej kropki nad i … dodałam do niej nieco cukru i to był ten brakujący składnik. Dla niektórych może to być zaskoczeniem, ale cukier dodaję też do przecieru pomidorowego, a domowy niestety się skończył.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowego)
  • 1 cebula ( duża)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku ( suszonego)
  • 1/2 świeżej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 papryczki chili
  • 4 tortlille pełnoziarniste
  • 350 g przecieru pomidorowego z czosnkiem
  • 1,5 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • 500 ml bulionu warzywnego ( lub wołowego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • świeża cytryna ( lub limonka)

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę.
  2. Paprykę czerwoną i papryczkę chili kroimy w równą kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż cebula będzie delikatnie zeszklona.
  3. Dodajemy mięso i całość mieszamy. Smażmy aż mięso się nieco przyrumieni i zalewamy przecierem pomidorowym oraz bulionem .
  4. Kukurydzę odcedzamy przez sitko i dodajemy do zupy.
  5. Doprawiamy tymiankiem,oregano , wędzoną papryką i cukrem. W razie potrzeby solimy.
  6. Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.
  7. Z tortilli wycinamy trójkąty i grillujemy je z każdej strony na patelni grilliowej bez tłuszczu . Dobrze jest nieco docisnąć kawałki tortilli łopatką do patelni, wówczas paski będą bardziej wyraźne.
  8. Zupę podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendry , trójkątami zgrillowanej tortilli i kawałkami cytryny, którą można wycisnąć do zupy.

Zupa teksańsko-meksykańska tex-mex

Zupa tex-mex - dodatki

 

Smacznego 🙂

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *