Zupa toskańska z kurczakiem

Tagi: ,

Pierwsze dwa tygodnie września spędzam w tym roku we Włoszech, w sercu Toskanii. Zajadając się makaronem i pizzą, nie zapominam jednak o moich ulubionych zupach. Zupę toskańską miałam okazję jeść i gotować już kilkukrotnie, przyznaję jednak, że tym razem smak przerósł moje oczekiwania. Podczas kolacji w jednej z tradycyjnych, lokalnych restauracji, podpytałam kucharza o jego recepturę na zupę. Domyślam się, że nie wyjawił mi on wszystkich swoich tajemnic, jednak kilka wskazówek z pewnością wpłynęło na efekt końcowy. Nie spodziewałam się, że zupa toskańska z kurczakiem wyjdzie aż tak aromatyczna!

Odkryciem okazała się być włoska fasola pstra, która urzekła mnie już w sklepie. Zaintrygowana kolorem i teksturą postanowiłam dodać ją do zupy zamiast fasoli białej. Strzał w dziesiątkę! Fasolę trzeba jednak obrać ze strączków, gdyż te po ugotowaniu tracą kolor i zmieniają teksturę. Na smak wpłynęły także z pewnością słodkie, włoskie pomidory, które dojrzewały pod słońcem Toskanii. Użyłam kilku różnych odmian. Jeśli macie ochotę na odrobinę Italii na talerzu przepis znajdziecie poniżej. Buon appetito!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 dużych pomidorów
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 3 marchewki
  • 200 g fasoli włoskiej pstrej lub puszka białej fasoli
  • 2 udka z kurczaka
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1/2 papryczki chilli peperoncino
  • Gałązka rozmarynu
    Listki świeżego oregano
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Czosnek i cebulę obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w półksiężyce.
  2. Papryczkę drobno posiekać, usuwając pesteczki.
  3. Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
  4. Pomidory umyć i pokroić w kostkę.
  5. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w kostkę. Zasypać delikatnie solą.
  6. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej czosnek, cebulę i papryczkę. Dodać marchewkę i pomidory oraz gałązkę rozmarynu. Całość poddusić przez ok. 10 minut.
  7. Skrzydełka i udka z kurczaka umyć, dodać do podsmażonych warzyw. Całość zalać ok. 1,5 litra wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok 30 minut.
  8. Mięso wyłowić, obrać – kawałki dodasz do zupy pod koniec gotowania.
  9. W międzyczasie fasolę pstrą ugotować, następnie obrać – oddzielić fasolki od strąków.
  10. Do gotującej się zupy dodać cukinie i bakłażana. Gotować jeszcze przez ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec wsypać ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki, kawałki kurczaka i świeże listki oregano.
  11. Zupę doprawić obficie pieprzem i solą do smaku.

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *