Zupa truskawkowa z jogurtem

Tagi: ,

Kiedy sezon truskawkowy dobiega końca, w mojej kuchni królują już tylko te słodkie, czerwone owoce – do ostatniej szypułki. Dziś zmiksowane, w formie ukochanego przez nas (mam nadzieję,że i przez Was :)) dania: zupy truskawkowej, naturalnie!
Tylko spójrzcie na ten kolor – lato w pełni! W zależności od preferencji smakowych, można zmieniać proporcje produktów mlecznych. Jeżeli macie ochotę, aby zupa truskawkowa miała bardziej aksamitną konsystencję, zwiększcie ilość śmietanki, jeśli natomiast wolicie mocniej wyczuwalny truskawkowy smak – pozostańcie przy sugerowanej ilości jogurtu.

Składniki:

  • 1 kg truskawek,200 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 pomarańcza
  • Szczypta kardamonu
  • Listki świeżej mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Truskawki dokładnie myjemy i obieramy. Przesypujemy do większej miski.
  2. Cukier zalewamy odrobiną ciepłej wody – mieszamy, aby cukier się rozpuścił i utworzył słodki syrop.
  3. Wyciskamy sok z pomarańczy.
  4. Przy pomocy blendera rozpoczynamy rozdrabnianie truskawek, dodając kolejno jogurt, śmietankę, syrop cukrowy, sok z pomarańczy oraz kardamon. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. (Jeśli posiadacie blender kielichowy proces miksowania będzie o wiele łatwiejszy i szybszy.)
  5. Gotową zupę truskawkową schładzamy przez kilka godzin.
  6. Zupę truskawkową serwujemy fantazyjnie udekorowaną śmietanką lub jogurtem, opcjonalnie z listkami mięty.

zupa truskawkowa
truskawkowa zupa
zupa z truskawek
truskawki z jogurtem
zupa z truskawkami
Więcej pomysłów na truskawki znajdziecie tutaj.

Zobacz też