Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami
Tagi: zupa brokułowa, zupa dla dzieci, zupa krem

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Dzisiaj syn wrócił ze szkoły z kolegą. Akurat skończyłam gotować soczyście zielony krem z brokułów. Aromat prażonych migdałów, którymi właśnie posypywałam zupę na talerzach, od razu ściągnął chłopaków do kuchni. Nasz gość równie szybko z niej wyskoczył, kiedy natknął się na różyczkę brokuła leżącą na blacie.
Dla niego to pewnie nie była żadna różyczka, ale jakieś niejadalne warzywo. Wiedziałam, że brokułowej z pewnością nie zje. Za to ze smakiem zjadł ufoludkowy krem z brokułów, który rzeczywiście był nieziemski. Pyszniejszej brokułowej z prażonymi migdałami… tzn. ufoludkowej nie serwują w całej galaktyce 🙂
Składniki:
- opakowanie mrożonych brokułów lub jeden świeży brokuł
- marchew
- pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- migdały w płatkach
Przygotowanie:
- W małej ilości wody (ok. 500 ml) gotuję warzywa na wywar.
- Jak zmiękną, wyławiam je i dodaję różyczki brokuła.
- Jeśli na pierwszy rzut oka widać, że wywaru jest za dużo, można dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka.
- Zupę gotuję ok. 15 minut, miksuję.
- Dodaję sól, pieprz i odrobinę startej na tarce gałki muszkatołowej.
- Migdały rumienię na suchej patelni i posypuję nimi krem z brokułów bezpośrednio na talerzach.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
13 Comments
Pyszna zdrowa zupka zrobiłam wg. przepisu mniam mniam
Cieszę się, że smakowała 🙂 Zamiast prażonych migdałów można dodać do zupy pistacje, prażone nasiona słonecznika lub dyni.
Pyszna, świetny pomysł z tymi migdałami
od dzis moja trojka niejadkow je tylko ufolutkowa…tak mi to przedsfawila najstarsza corka Zuza:) przepis super prosze jeszcze o jakis ze smerfem w tle bede robic na przemian raz jedna raz druga….:)dodam jeszcze ze swietny pomysl na bloga o zupach….
Na pewno niedługo pojawi się przepis na zupę ze smerfojagód 🙂
a dlaczego nie zostawiasz warzyw też do zmiksowania w zupie?
Asiu, właściwie to taki kaprys 🙂 warzywa jak najbardziej można zostawić w zupie, ufoludkowa miała być „czysto brokułowa”, stąd też pozostawiłam sam wywar. Można też dodać do zupy jedną młodą cebulę, ostatnio tak zrobiłam, warzywa zostały zmiksowane i zupa wyszła super Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂
robiłam, pycha 🙂
Bardzo się cieszę. Jaka zupa będzie następna? 🙂 Pozdrawiam!
Czy zupa jest pozywna? Zastanawiam sie czy zamiast migdałów możnaby dodac grzanki posypane serem? Co myslicie
Jak najbardziej można dodać grzanki z serem albo na przykład kawałki grillowanego kurczaka, żeby zupa była bardziej pożywna. Bez takich dodatków to właściwie same warzywa, więc nie będzie syciła na dłużej. Pozdrawiam 🙂
Pyszna zupka, robię bardzo podobną. Dla podkręcenia koloru dodaję jeszcze trochę mrożonego szpinaku😉 Warzywa miksuję z wyjątkiem marchewki, bo wyjdzie nieładny kolor. Za to w dyniowej z suszonymi pomidorami marchew może zostać, ale wyjmuję zieleninę. Ale to zupełnie inna historia i o na zupa. Dzięki za pomysł z migdałami👍
Świetny pomysł ze szpinakiem, kradnę :))