Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Tagi: , ,

Dzisiaj syn wrócił ze szkoły z kolegą. Akurat skończyłam gotować soczyście zielony krem z brokułów. Aromat prażonych migdałów, którymi właśnie posypywałam zupę na talerzach, od razu ściągnął chłopaków do kuchni. Nasz gość równie szybko z niej wyskoczył, kiedy natknął się na różyczkę brokuła leżącą na blacie.

Dla niego to pewnie nie była żadna różyczka, ale jakieś niejadalne warzywo. Wiedziałam, że brokułowej z pewnością nie zje. Za to ze smakiem zjadł ufoludkowy krem z brokułów, który rzeczywiście był nieziemski. Pyszniejszej brokułowej z prażonymi migdałami… tzn. ufoludkowej nie serwują w całej galaktyce 🙂

Składniki:

  • opakowanie mrożonych brokułów lub jeden świeży brokuł
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • migdały w płatkach

Przygotowanie:

  1. W małej ilości wody (ok. 500 ml) gotuję warzywa na wywar.
  2. Jak zmiękną, wyławiam je i dodaję różyczki brokuła.
  3. Jeśli na pierwszy rzut oka widać, że wywaru jest za dużo, można dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka.
  4. Zupę gotuję ok. 15 minut, miksuję.
  5. Dodaję sól, pieprz i odrobinę startej na tarce gałki muszkatołowej.
  6. Migdały rumienię na suchej patelni i posypuję nimi krem z brokułów bezpośrednio na talerzach.

 

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

13 Comments

  • B. napisał(a):

    Pyszna zdrowa zupka zrobiłam wg. przepisu mniam mniam

    • agata napisał(a):

      Cieszę się, że smakowała 🙂 Zamiast prażonych migdałów można dodać do zupy pistacje, prażone nasiona słonecznika lub dyni.

  • Lucyna napisał(a):

    Pyszna, świetny pomysł z tymi migdałami

  • Ziuta napisał(a):

    od dzis moja trojka niejadkow je tylko ufolutkowa…tak mi to przedsfawila najstarsza corka Zuza:) przepis super prosze jeszcze o jakis ze smerfem w tle bede robic na przemian raz jedna raz druga….:)dodam jeszcze ze swietny pomysl na bloga o zupach….

  • agata napisał(a):

    Na pewno niedługo pojawi się przepis na zupę ze smerfojagód 🙂

  • Asia napisał(a):

    a dlaczego nie zostawiasz warzyw też do zmiksowania w zupie?

    • Agata napisał(a):

      Asiu, właściwie to taki kaprys 🙂 warzywa jak najbardziej można zostawić w zupie, ufoludkowa miała być „czysto brokułowa”, stąd też pozostawiłam sam wywar. Można też dodać do zupy jedną młodą cebulę, ostatnio tak zrobiłam, warzywa zostały zmiksowane i zupa wyszła super Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

  • Marta napisał(a):

    Czy zupa jest pozywna? Zastanawiam sie czy zamiast migdałów możnaby dodac grzanki posypane serem? Co myslicie

    • Agata napisał(a):

      Jak najbardziej można dodać grzanki z serem albo na przykład kawałki grillowanego kurczaka, żeby zupa była bardziej pożywna. Bez takich dodatków to właściwie same warzywa, więc nie będzie syciła na dłużej. Pozdrawiam 🙂

  • Magda napisał(a):

    Pyszna zupka, robię bardzo podobną. Dla podkręcenia koloru dodaję jeszcze trochę mrożonego szpinaku😉 Warzywa miksuję z wyjątkiem marchewki, bo wyjdzie nieładny kolor. Za to w dyniowej z suszonymi pomidorami marchew może zostać, ale wyjmuję zieleninę. Ale to zupełnie inna historia i o na zupa. Dzięki za pomysł z migdałami👍

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *