Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

Tagi: ,

Podczas gdy lato rozpieszcza nas mnogością darów natury, zima nie jest już tak hojna. Na szczęście to wcale nie znaczy, że nie możemy pysznie zjeść zimową porą.

Zupa warzywna powstała z kilku warzyw dostępnych zimą. Znajdziecie w niej dynię, ziemniaki i cebulę w towarzystwie czosnku, świeżego imbiru i charakterystycznego w smaku sera gorgonzola. A żeby zupa była jeszcze smaczniejsza, a jednocześnie prostsza w przygotowaniu, sięgnęłam po Zupę Jarzynową Nasza Specjalność Winiary, w której znajdziecie suszone warzywa i odpowiednio dobrane zioła i przyprawy.

Jeśli chcecie zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, do przygotowania zupy wykorzystajcie dynię hokkaido – nie trzeba jej obierać ze skórki.

Zimą dobrze jest wzbogacać smak zup ostrymi przyprawi, dzięki którym zupy nie tylko pysznie smakują, ale też przyjemnie rozgrzewają. Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola została doprawiona pieprzem cayenne, czosnkiem i świeżym imbirem.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego 😊

Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola:

  • 0,5 kg dyni (obranej i pozbawionej pestek)
  • opakowanie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność Winiary
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (1-2 cm)
  • 100g sera gorgonzola
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • świeżo posiekana zielenina
  • opcjonalnie: łyżeczka czarnuszki

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy w kawałki, cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  2. W rondlu rozgrzewamy olej lub oliwę, szklimy cebulę. pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i szczyptę pieprzu cayenne. Smażymy jeszcze pół minuty, aż uwolni swój aromat.
  3. Do cebulki z czosnkiem dodajemy dynię i ziemniaki, chwilę podsmażamy.
  4. Podlewamy warzywa 0,5 l wody, gotujemy 10 minut.
  5. Zawartość torebki z zupą jarzynową rozprowadzamy w szklance wody, dodajemy do garnka z warzywami, zagotowujemy i gotujemy niecałe 10 minut.
  6. Dodajemy obrany i starty na tarce imbir i połowę sera gorgonzola. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta, dodajemy odrobinę przegotowanej wody.
  7. Zupę podajemy z czarnuszką i świeżo posiekaną zieleniną.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *