Zupa warzywna z dynią

Tagi:

Dynia to dla mnie typowo jesienny symbol, więc kiedy tylko pojawia się w sklepach, od razu mam wrażenie, że lato chyli się ku końcowi. A przecież jest sierpień. Słońce wciąż jest mocne, powietrze ciepłe. Tylko te rześkie poranki i chłodne wieczory zapowiadają powoli nadchodzące zmiany. Babie lato. Rosa na listkach. Ostatnie maliny dojrzewające w moim ogrodzie. Czerwona jarzębina i pierwsze spadające z drzew liście. I dyniowy dżem od Cioci z Poznania 🙂

Pod koniec lata kupuję zatem dynię. Będzie zupa warzywna z dynią. Kupiłam jedną niedużą dynię hokkaido. Dynia jest świetna nie tylko na zupy, choć przede wszystkim właśnie przerabiana jest właśnie na nie. Ja najbardziej lubię zupę z dyni pieczonej, ale też często przygotowuję zupę z dyni na mleku, na słodko. Przepisy na te dyniowe pyszności znajdziecie niżej. Dynia to także świetny dodatek do zupy warzywnej, jej łagodny smak świetnie komponuje się z cukinią, kabaczkiem, pomidorami.

Smacznego!

warzywna z dynia

warzywna z dynia

warzywna z dynia

Składniki:

  • pół małej dyni (u mnie hokkaido)
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • biała część pora
  • gałązka świeżego lubczyku
  • suszony listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 l wywaru warzywnego
  • posiekany szczypiorek
  • 2 łyżki oleju winogronowego lub innego ulubionego

Przygotowanie:

  1. Z dyni usuwam miąższ, obieram dynię skrobaczką do jarzyn, kroję w kostkę. Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę i pietruszkę w niezbyt długie słupki, cebulę siekam, por kroje w półtalarki.
  2. W wysokim rondlu lekko rozgrzewam olej, dodaję cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję por, po 2-3 minutach dodaję warzywa – ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i dynię. Podduszam około 10 minut, dodaję przecier pomidorowy, podlewam wywarem.
  3. Dodaję do rondla ziele angielskie, listek laurowy i gałązkę świeżego lubczyku, gotuję 20 minut na małej mocy płyty. Jeśli potrzeba, doprawiam zupę solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmuję garnek z płyty. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, dolewam do rondla.
  5. Zupę podaję posypaną szczypiorkiem, z kawałkiem bułki pszennej.

warzywna z dynia

warzywna z dynia

warzywna z dynia

Wszystkim wielbicielom dyni polecam także:

zupa krem z dyni z pestkami

śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem

zupa z dyni z krewetkami

zupa z pieczonej dyni

Polecam także wpis Joli o dyniowym gotowaniu z dziećmi – klik 🙂

Zobacz też

3 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *