Zupa warzywna z kurczakiem

Tagi: , ,

Tym razem w menu letnia lekkość i szeroka paleta barw z przewagą koloru zielonego. Pomysł na zupę narodził się podczas popołudniowych zakupów, kiedy wybierają jabłka, dostrzegłam w rogu skrzynkę z brukselką. W głowie zakiełkowało mi wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam doskonale, że za brukselką nigdy nie przepadałam, w związku z czym nie było też dla niej do tej pory miejsca w mojej kuchni. Postanowiłam jednak dać temu małemu, zielonemu warzywku jeszcze jedną szansę i tak powstała zupa warzywna z kurczakiem.

Przygotowując zupę nie miałam niestety zbyt dużo czasu, byłam wieczorem umówiona na spotkanie, jednak wiedziałam, że jutro pożałuję, kiedy okaże się, że nie ugotowałam sobie nic na lunch. Od dłuższego już czasu moim ulubionym daniem w środku dnia jest właśnie zupa. Pokroiłam zatem szybko warzywa i zalałam je bulionem. W zamrażarce znalałam jeszcze zamrożone różyczki brokuła! I to był strzał w dziesiątkę! Oczywiście polecam użyć świeżego, ale z braku laku…Następnego dnia poczęstowałam zupą koleżankę w pracy. Była zachwycona kompozycją warzyw i smakiem. Droga na skróty miewam czasami swoje zalety 😉

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 cukinie
  • 12-14 brukselek
  • 1 brokuł lub mrożone różyczki brokuła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Świeża szałwia
  • Świeży rozmaryn
  • Kilka łyżek oliwy
  • Sól i pieprz
  • Garść kiełków

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  2. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
  3. Cukinie i brukselki dokładnie umyć.
  4. Cukinie pokroić w kostkę. Brokuła umyć, podzielić na różyczki.
  5. Na dnie dużego garnka zeszklić na oliwie cebulę i czosnek. Następie dodać pokrojone marchewki, cukinie i brukselkę.
  6. Całość zalać 1,2 l bulionu warzywnego i gotować aż warzywa zmiękną, lecz nie stracą całkowicie chrupkości. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła.
  7. W międzyczasie piersi z kurczaka umyć, obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki.
  8. Szałwię i rozmaryn posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią kurczaka oraz zioła. Doprawić solą i pieprzem. Mięso usmażyć.
  9. Prawie gotową zupę przecedzić. Odłożyć 1/3 warzyw, resztę zmiksować na gładki krem. Krem zabielić delikatnie śmietaną. Dodać kawałki warzyw.
  10. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z kawałkami kurczaka, udekorowaną kiełkami.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *