Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

Tagi: ,

Zupa wegetariańska z zielonych warzyw to danie, które doskonale sprawdzi się zarówno przed, jak i po świętach. Lekkostrawna i niskokaloryczna pozwoli zrobić miejsce na wielkanocne przysmaki, po świętach z kolei da odpocząć żołądkowi.

Na nowalijki trzeba co prawda jeszcze chwilę poczekać, jednak w warzywniakach nie brakuje już jarzyn w wiosennych, zielonych odcieniach. Do koszyka, a potem garnka, trafiły: brokuł, por, seler naciowy, kapusta włoska. Dodatek ziemniaków i pietruszki sprawia, że jarzynowa staje się nieco bardziej treściwa. Świeże, chrupkie i aromatyczne natka pietruszki oraz cebula dymka nadają z kolei zupie intensywny aromat.

Przepis idealny dla wegetarian, zupę przygotowuje się bowiem wyłącznie na bazie warzyw i ziół. Ze względu na łagodny smak, przypadnie także do gustu najmłodszym głodomorom. Jeśli zależy Ci na podniesieniu jej wartości kalorycznej możesz dodać do zupy makaron lub kaszę. Zajadaj na zdrowie!

Składniki:

  • 1 cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 1 por (biała część)
  • 3 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • Ćwiartka kapusty włoskiej
  • Cebulka dymka
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • 1,5 litra bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  2. Kapustę umyć, poszatkować.
  3. Pora dokładnie opłukać, pokroić w cienkie plasterki.
  4. Ziemniaki i pietruszki obrać, pokroić w kostkę.
  5. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki. Różyczki pokroić na mniejsze części.
  6. Pietruszkę i dymkę posiekać.
  7. Na dnie garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.
  8. Dodać poszatkowaną kapustę i pora oraz kurkumę.
  9. Całość delikatnie podsmażyć, dodać rozmaryn, ziemniaki i pietruszki. Zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  10. Pod koniec gotowania dodać brokuły.
  11. Całość doprawić obficie solą i pieprzem, dodać estragon, gotować ok. 7 minut – aż brokuły zmiękną.
  12. Zupa wegetariańska z zielonych warzyw zyska bardziej intensywny aromat jeśli podasz ją z posiekaną natką pietruszki i cebulą dymką.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *