Zupa wielowarzywna

Tagi:

Zupę wielowarzywną uwielbiam za to, że pozwala na niezliczoną ilość wariantów i można ją ugotować niezależnie od pory roku. W okresie zimowym stawiam na dodatek warzyw korzeniowych, paprykę, cukinie i coś sycącego, czyli soczewicę. Dzięki Zupie Jarzynowej Nasza Specjalność WINIARY nie muszę się martwić o wywar z warzyw. Kupuję gotowy, przygotowane z polskich składników, bez sztucznych polepszaczy. Lista zakupów staje się krótsza! 

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy. 

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cukinia
  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 1 opakowanie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność WINIARY
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Soczewicę namoczyć wcześniej, przez minimum godzinę. Kiedy nieco napęcznieje włożyć do małego garnka i ugotować – do momentu aż stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Praktyka osobnego gotowania soczewicy do zupy pozwala kontrolować jej twardość. Ważne, aby soczewicy nie rozgotować. 
  2. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, zblanszować. 
  3. Paprykę i cukinię umyć, obrać, pokroić w większą kostkę. 
  4. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, podsmażyć na nim delikatnie wędzoną paprykę. 
  5. Następnie dodać pokrojoną cukinię. Przysmażyć – aż oba warzywa będą miękkie. 
  6. Dodać zblanszowane marchewki i pietruszki oraz soczewicę i tymianek. Zalać ok. 300 ml wody i gotować na bardzo wolnym ogniu. 
  7. Opakowanie Zupy Wielowarzywnej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 400 ml wody, dolać do gotującej się zupy. Dobrze wymieszać i zagotować. 
  8. Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. 



Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *