Zupa wielowarzywna
Tagi: zupa jarzynowa

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Zupę wielowarzywną uwielbiam za to, że pozwala na niezliczoną ilość wariantów i można ją ugotować niezależnie od pory roku. W okresie zimowym stawiam na dodatek warzyw korzeniowych, paprykę, cukinie i coś sycącego, czyli soczewicę. Dzięki Zupie Jarzynowej Nasza Specjalność WINIARY nie muszę się martwić o wywar z warzyw. Kupuję gotowy, przygotowane z polskich składników, bez sztucznych polepszaczy. Lista zakupów staje się krótsza!
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cukinia
- 1/2 szklanki soczewicy
- 1 opakowanie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność WINIARY
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Soczewicę namoczyć wcześniej, przez minimum godzinę. Kiedy nieco napęcznieje włożyć do małego garnka i ugotować – do momentu aż stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Praktyka osobnego gotowania soczewicy do zupy pozwala kontrolować jej twardość. Ważne, aby soczewicy nie rozgotować.
- Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, zblanszować.
- Paprykę i cukinię umyć, obrać, pokroić w większą kostkę.
- Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, podsmażyć na nim delikatnie wędzoną paprykę.
- Następnie dodać pokrojoną cukinię. Przysmażyć – aż oba warzywa będą miękkie.
- Dodać zblanszowane marchewki i pietruszki oraz soczewicę i tymianek. Zalać ok. 300 ml wody i gotować na bardzo wolnym ogniu.
- Opakowanie Zupy Wielowarzywnej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 400 ml wody, dolać do gotującej się zupy. Dobrze wymieszać i zagotować.
- Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.



