Zupa wiosenna z kurczakiem

Tagi: , ,

Wiosna w pełnym rozkwicie! Pora zatem sięgnąć po jej pierwsze dobrodziejstwa i ugotować coś zdrowego i pysznego. Zupa wiosenna z kurczakiem w prezentowanej dziś odsłonie to prawdziwe bogactwo warzyw. Pomysł zrodził się podczas wizyty w warzywniaku, kiedy wprost nie sposób było się oprzeć tym wszystkim pięknym, kolorowym jarzynkom. U zaufanego rzeźnika kupiłam jeszcze trochę mięsa z kurczaka, żeby nadać zupie bardziej wyrazistego aromatu.

Bulion tym razem w wersji bardzo podstawowej, ponieważ do garnka dodałam także opakowanie Zupy Jarzynowej Winiary. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy mają kłopot z doprawianiem. Zupę wystarczy pod koniec dosmaczyć jednie solą i pieprzem, resztę przypraw znajdziemy w saszetce. Zupa Jarzynowa Winiary w składzie zawiera m.in. ziemniaki, pora, korzeń selera, pasternak, czosnek, korzeń pietruszki. Mieszanka przypraw jest tak dobrze zbalansowana, że zupa smakuje naprawdę wyśmienicie i to bez żadnych konserwantów!

Nie ma co zwlekać tylko łapać w garść kosz wiklinowy i biec do sklepu po chrupkie warzywa, a potem już tylko siekać i mieszać w garnku!

Zupa wiosenna z kurczakiem:


  • 2 podudzia z kurczaka
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kilka liści kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 pęczek botwiny
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 opakowanie Zupy Jarzynowej Winiary
  • Koperek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso z kurczaka umyć.
  2. Marchewki i pietruszki umyć, obrać.
  3. Cebulę obrać. Liście kapusty dokładnie opłukać.
  4. Tak przygotowane mięso oraz warzywa umieścić w garnku i zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników. Gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
  5. W międzyczasie botwinę umyć, posiekać.
  6. Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Rzodkiewki umyć, usunąć łodyżki oraz ogonki i również pokroić w plasterki.
  7. Koperek posiekać.
  8. Gotowy buliony przecedzić. Mięso obrać, marchewki, pietruszki i kapustę pokroić – wszystko dodać do zupy.
  9. Do garnka dodać przygotowaną resztę warzyw: botwinkę, ogórki i rzodkiewki.
  10. W 600 ml zimnej wody rozmieszać opakowanie Zupy Jarzynowej Winiary, dolać do gotującej się zupy.
  11. Całość gotować przez kolejne 15 minut.
  12. Na koniec dodać posiekany koperek. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sprawdź również inne nasze wiosenne propozycje!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *