Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

Tagi: ,

Jeszcze mikre i umorusane ziemią, ale za to jakie pyszne! Nowalijki. Zupa wiosenna z młodych warzyw, do której może trafić wszystko, co ledwo wyrosło z żyznej ziemi, to pochwała długo wyczekiwanej wiosny. Wraz z jej nadejściem budzą się do życia przepisy na zupy, zapomniane na całe długie zimowe miesiące. Oto jeden z nich:

Zupa wiosenna z młodych warzyw:

  • 0,7l wywaru warzywnego lub wody
  • 1/2 pęczka świeżego szczawiu
  • 4-5 młodych ziemniaków
  • młoda włoszczyzna
  • kalarepka
  • 2 ząbki młodego czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól morska do doprawienia
  • łyżeczka świeżo posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki)

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, nie obieramy (poza kalarepką, którą trzeba cienko obrać). Marchewkę, pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki kalarepkę i seler w kostkę. Por myjemy pomiędzy listkami, kroimy w półtalarki. Szczaw dokładnie płuczemy.
  2. Na oliwie delikatnie podsmażamy pokrojone warzywa (poza szczawiem), po kilku minutach dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, smażymy chwilę, podlewamy warzywa wodą lub wywarem. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 10 minut.
  3. Szczaw siekamy, dorzucamy do garnka z zupą pod koniec gotowania razem z posiekanymi ziołami.
  4. Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Przed dodaniem szczawiu do garnka można odlać dwie chochle zupy do wyższego naczynia, zmiksować i ponownie dodać do garnka dla zagęszczenia zupy.

Zupa wiosenna – sprawdzony przepis

Zupa wiosenna – jak ugotować?

Zupa wiosenna – łatwy przepis

Zupa wiosenna z warzyw

Zupa wiosenna – prosta i smaczna

Smaczna zupa wiosenna

Warzywna zupa wiosenna

 

W naszej wiosennej zupie pysznią się warzywa, które trochę zostały już zapomniane… A niesłusznie! Zobacz w innych przepisach na zupy, jak pyszna jest kalarepa i szczaw 🙂

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *