Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Tagi: , ,

Dziś na obiad zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem. Bataty w mojej kuchni pojawiają się dość rzadko, choć bardzo je lubię, a dostępne w sprzedaży są cały rok. Dlatego kiedy jeden z naszych czytelników zapytał o przepis na krem z batatów, ucieszyłam się, że jest motywacja do jego przygotowania.

Batat, inaczej (i bardziej groźnie) wilec ziemniaczany, to taki duży słodki ziemniak, pod którego skórką kryje się pomarańczowa, a może raczej czerwona smakowitość. Nie każdy lubi jego słodki smak, ale można go świetnie wyważyć przyprawami i ziołami lub dodatkami, takimi jak łosoś i karmelizowany por. Jeśli przygotujemy zupę na ostro, słodycz batatów będzie świetnie się z nią uzupełniać.

Krem z batatów z łososiem i karmelizowanym porem ma świetny kolor. Wygląda pozytywnie i apetycznie, można go „jeść oczami”. W przeciwieństwie do zielonych zup, które najczęściej budzą u dzieci podejrzenia, do tej zupy nikt nie podchodzi ostrożnie – no może trochę podejrzeń wzbudzał karmelizowany por. Jednak dla dzieci warto przygotować ją w łagodniejszej wersji, bez papryczki chili.

krem z batatów

Por karmelizowany:

  • 2 młode pory (biała i jasnozielona część)
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka sklarowanego masła

Przygotowanie:

  1. Pory myję, kroję na ok. 10 cm kawałki (czyli właściwie na pół długości, nie licząc ciemnozielonej części pora). Następnie kroję każdy kawałek w poprzek i dobrze wypłukuję ziemię pomiędzy poszczególnymi warstwami pora. Później kroję pora wzdłuż w paski.
  2. Wrzucam por na podgrzane na patelni masło, dodaję szczyptę soli, duszę około 5 minut.
  3. Po tym czasie posypuję go cukrem, mieszam i jeszcze chwilę duszę, od czasu do czasu mieszając.

Krem z batatów:

  • 0,5 kg batatów
  • ok. 0,7 l wywaru warzywnego (może być woda)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 młode pory (biała i jasnozielona część)
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • młoda cebula
  • łyżeczka cukru
  • 100 g wędzonego łososia
  • szczypta suszonej papryczki chili
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • opcjonalnie: łyżeczka suszonych pomidorów i papryczki chili w płatkach

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroję w kosteczkę, szklę na sklarowanym maśle na niewielkiej mocy płyty.
  2. W tym czasie bataty obieram, kroję w kostkę (trochę drobniejszą niż np. ziemniaki do krupniku).
  3. Do zeszklonej cebuli dodaję bataty i chwilę duszę.
  4. Dodaję szczyptę papryczki chili, podlewam wywarem warzywnym i gotuję 15 minut.
  5. Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską i pieprzem.
  6. Kiedy bataty zmiękną, zestawiam zupę z płyty, miksuję na gładki krem.
  7. Krem z batatów podaję z kawałkami wędzonego łososia i karmelizowanym porem. Posypuję płatkami suszonych pomidorów i papryczki chili.

krem z batatów IMG_4102

krem z batatów IMG_4141

krem z batatów IMG_4143

Jeśli szukacie inspiracji, jak wykorzystać bataty w swojej kuchni, koniecznie wypróbujcie nasze przepisy:

kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *