Zupa z białej fasoli z białymi warzywami i kiełkami
Tagi: zupa fasolowa, zupa krem

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Zupa z białej fasoli nie musi być czasochłonna! Możecie ją przygotować w kilkanaście minut i bez wielogodzinnego moczenia suchej fasoli. Wystarczy sięgnąć po fasolkę z puszki, a jako bazę do przygotowania fasolówki wykorzystać Zupę Fasolową Nasza Specjalność Winiary, w której znajduje się nie tylko fasola, ale również idealnie do niej dobrane zioła i przyprawy.
Zupa z białej fasoli podana w postaci kremu pysznie smakuje z chrupiącym dodatkiem. Nie zawsze jednak muszą to być grzanki. Tym razem do zupy dodałam kiełki, a dokładnie mieszankę, w której znalazły się między innymi chrupiące kiełki soczewicy.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego 😊
Zupa z białej fasoli krem z kiełkami:
- 2 małe ziemniaki
- pietruszka
- por (biała część)
- cebula
- opakowanie Zupy Fasolowej Nasza Specjalność Winiary
- mała puszka białej fasoli
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/4 szklanki śmietanki
- dowolne kiełki
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy wzdłuż, dokładnie płuczemy, kroimy w półtalarki. Tak przygotowane warzywa szklimy na maśle klarowanym.
- Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do pora z cebulką, chwilę smażymy.
- Podlewamy warzywa 0,5 l wody, gotujemy 10 minut.
- Zawartość torebki z zupą fasolową rozprowadzamy w 0,2l zimnej wody, dodajemy do warzyw, gotujemy 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W razie konieczności doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Zupę miksujemy na gładki krem.
- Zupę podajemy z fasolką z puszki (można dodać fasolkę przed zmiksowaniem zupy na krem), kiełkami i kleksem śmietany.




