Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Tagi: ,

Choć miłość do szparagów przypomina raczej przelotny romans, zapewniam Was o trwałości mojego uczucia, któremu po krótkim sezonie na świeże szparagi towarzyszy wielomiesięczna tęsknota za nimi. Tegoroczny sezon zbliża się ku końcowi, więc kochajmy i jedzmy szparagi, na przykład jako dodatek do zupy z białych warzyw!  Wszystkich zakochanych w szparagach z pewnością urzeknie kremowa zupa z białych warzyw z chrupiącymi główkami szparagów i apetycznymi kawałkami pieczonego łososia. Po prostu szparagowe love! Zapraszam po przepis na zupę z białych warzyw pełną pożywnych dodatków!

Zupa z białych warzyw ze szparagami:

  • pęczek białych szparagów
  • 2 ziemniaki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • cebula
  • garść listków bazylii
  • pieprz czarny, sól morska, gałka muszkatołowa do doprawienia
  • bukiet świeżych ziół
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/8 szklanki słodkiej śmietanki
  • ulubione dodatki do kremowych zup, np. groszek ptysiowy, prażone nasiona

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, cienko, ale dokładnie obieramy zaczynając tuż pod główką, główki odkładamy na bok, resztę pędów kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Ziemniaki, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w niedużą kostkę.
  3. Por kroimy w poprzek, dokładnie płuczemy, kroimy w półtalarki, cebulę kroimy w kostkę.
  4. W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, dodajemy warzywa (oprócz główek szparagów) i świeże zioła, gotujemy 15 minut.
  5. Wyciągamy z garnka gałązki ziół, blendujemy zupę na gładki krem, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą morską, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
  6. Główki szparagów wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  7. Zupę z białych warzyw podajemy z kawałkami pieczonego łososia, dekorujemy listkami bazylii i oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Można dodać także grzanki, groszek ptysiowy lub prażone nasiona.

 

pieczony filet z łososia:

  • filet łososia
  • połówka cytryny
  • sól morska lub himalajska

Przygotowanie:

  1. Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Skrapiamy filet sokiem z cytryny, oprószamy solą.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 20 minut.

zupa z białych warzyw  krem z białych warzyw  zupa ze szparagami  zupa ze szparagami i łososiem

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *