Zupa z botwiny z makaronem

Tagi:

Jedna z najpyszniejszych wiosennych zup – zupa z botwiny. Tym razem serwuję ją z makaronem, choć chyba najbardziej popularną wersją jest botwinka z ziemniakami i jajkiem. Zupę z botwinki można przygotowywać na wiele sposobów, nawet w postaci kremu. A każdy z nich jest pyszny, zwłaszcza gdy kocha się botwinkę.

Zupę pysznie podkręcił Barszcz koncentrat z przyprawami Winiary. Nasza krajowa botwinka na tą chwilę nie może się pochwalić większymi buraczkami, dlatego warto wzbogacić smak i podrasować kolor naszych pierwszych botwinkowych zup. W koncentracie znajdziecie sok z polskich czerwonych buraków i kompozycję idealnie dobranych ziół i przypraw. Dlatego też zupy nie trzeba dodatkowo przyprawiać, wystarczy dodać koncentrat i zupa jest pysznie doprawiona (do przygotowania tej zupy w zupełności wystarczy połowa butelki koncentratu – drugą połowę można wykorzystać do doprawienia barszczu ukraińskiego lub chłodnika z botwinki).

Jeśli botwinka ma buraczki, dodajemy je do zupy pod koniec gotowania, bo szybko się gotują. Liście botwinki trzeba dobrze wypłukać, aby do zupy nie dostały się ziarenka piasku. Później pozostaje tylko botwinę posiekać i dodać do zupy razem z buraczkami.

Zupa ma piękny głęboki kolor, śmiało można do niej dodać sporą ilość śmietanki, bez obawy o jego utratę.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji pysznej zupy.

 

Zupa z botwiny z makaronem:

  • 2 pęczki młodej botwinki
  • Barszcz koncentrat z przyprawami Winiary (pół butelki)
  • 1l wody
  • Marchewka (u mnie młoda, 3 sztuki)
  • Pietruszka
  • Kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Szklanka ulubionego makaronu (u mnie muszelki)
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki

 

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy, podduszamy na maśle. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  2. Podlewamy podduszone warzywa 1 l wody, gotujemy 15 minut.
  3. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki (jeśli były) obieramy, kroimy w plasterki. Listki siekamy.
  4. Do garnka z zupą dodajemy posiekane listki botwinki i buraczki, dodajemy połowę butelki koncentratu barszczu, zagotowujemy i gotujemy kilka minut.
  5. Zupę zabielamy śmietanką.
  6. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy do garnka z zupą.
  7. Na talerzach posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *