Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym

Tagi: ,

W przededniu wiosny zima zaskoczyła mnie swoim powrotem, a właściwie przyjściem, bo na przedmieścia Wrocławia zawitała właściwie po raz pierwszy w sezonie. A ja, czekając na wiosnę, ugotowałam zupę z botwiny z mlekiem kokosowym. Do jej przygotowania wykorzystałam opakowanie listków botwinki, bo o buraczkach na ich końcach można pomarzyć.  Zastąpił je zeszłoroczny podłużny burak – ta odmiana jest jedną z najsmaczniejszych.

Zupa z botwiny nie zawsze musi smakować tradycyjnie i swojsko. Można ją przygotować w zupełnie odmienny sposób, chociażby właśnie z dodatkiem mleka kokosowego (idealnie dobrana para) i orientalnych przypraw – kuminu, ziaren kolendry (są bardzo aromatyczne, więc wystarczy dodać po szczypcie) i świeżym imbirem. W środku zimy (a przynajmniej śnieg za oknem sprawia takie wrażenie, jakby dopiero był styczeń) zupa nadaje kulinarnemu życiu egzotycznego smaku i aromatu.

Koniecznie doprawcie zupę sokiem z limonki lub cytryny, by przełamać jej delikatny smak, a także wydobyć intensywny kolor buraczka. Zupę przed podaniem możecie udekorować zieleniną – najlepiej młodymi listkami botwinki. Smacznego!

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym:

  • 100 g botwinki (listki)
  • burak (u mnie podłużny)
  • 5-6 niedużych młodych ziemniaków
  • marchewka
  • 0,7 l wywaru warzywnego
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml mleka kokosowego
  • szczypta mielonego kuminu i kolendry
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek soku z limonki lub cytryny

Przygotowanie:

  1. Buraka i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w ćwierćtalarki.
  2. Imbir obieramy, drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Krótko podsmażamy na oliwie imbir z czosnkiem, dodajemy ćwierćtalarki buraka i marchewki, oprószamy szczyptą kuminu, kolendry i soli. Chwilę smażymy, aż warzywa lekko zmiękną.
  3. Dodajemy do warzyw wyszorowane i pokrojone w kostkę młode ziemniaki (można też obrać), podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną botwinę, dolewamy mleko kokosowe.
  4. Zupę doprawiamy solą, smak przełamujemy sokiem z limonki lub cytryny.

Z podanych ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym – przepis

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym – sprawdzony przepis

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym – jak ją przygotować

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym – smaczna i sprawdzona

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym – nowy przepis

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym nietradycyjnie

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym jak zrobić

Zupa z botwiny z mlekiem kokosowym nowatorski przepis

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *