Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem

Tagi: ,

Wiosna na talerzu! Botwinka, młode ziemniaki, świeży koperek, czyli samo zdrowie. Lekką, zdrową, a jednocześnie pożywną zupę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Przed wami, smakowita zupa z botwiny z ziemniakami i aromatycznym koperkiem!

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 6-8 młodych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • Kilka łyżek oliwy z oliwek
  • Pieprz i sól
  • Kilka jajek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i marchewki obrać. Ziemniaki pokroić w kosteczkę, marchewki w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  2. Tak przygotowane warzywa podsmażyć na dnie garnka, na rozgrzanej oliwie. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  3. Botwinkę (łodygi i liście) pokroić, dorzuć do gotującej się zupy. Gotować przez kolejne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  4. Zupę zabielić śmietaną.
  5. Koperek drobno posiekać. Dodać do zupy.
  6. Podawać z ugotowanym na półmiękko jajkiem.

Zupa z botwiny z ziemniakami – przepis Zupa z botwiny z ziemniakami – jak zrobić?Zupa z botwiny z ziemniakami – prosty przepisZupa z botwiny z ziemniakami – smaczna i pożywnaSmaczna zupa z botwiny z ziemniakami

 

Koperek wspaniale smakuje z wieloma zupami, nie tylko z botwinką! Zobacz nasze przepisy na wiosenne zupy z koperkiem:

A do tego jeszcze cała plejada zup koperkowych – bo koperku nigdy za wiele!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *