Zupa z brukwi na gęsinie

Tagi:

Pisząc o zupach kuchni kaszubskiej nie mogę nie wspomnieć o zupie z brukwi na gęsinie. Ta zupa jesienną porą dosyć często pojawiała się w moim domu. U nas była zawsze obowiązkowo z świeżą pietruszką. Zupa z brukwi na gęsinie to wręcz idealny obiad na jesienną słotę.

Brukiew jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i sycąca. Wyglądem może nieco przypominać korzeń selera, ale jest zdecydowanie bardziej twarda i ma żółty kolor. Dosyć długo się ją gotuje, dlatego zawsze dodajemy ją do zupy na samym początku. Niektórzy dodają do zupy z brukwi majeranek, ja jednak zawsze dodaję pietruszkę, bo takie smaki pamiętam z domu rodzinnego. Przepis dostałam od swojej mamy, która zupę z brukwi gotuje zawsze na skrzydłach z gęsi. W kuchni kaszubskiej znajdziecie sporo przepisów na dania z gęsiny. Niektórzy zastępują gęsinę w tej zupie kaczką. Polecam jednak pozostać przy starym i sprawdzonym przepisie.

Kolejnym zapewne mniej znanym składnikiem tej zupy jest cząber. To przyprawa wyraźna w smaku, więc należy dawkować ją ostrożnie. Ponoć cząber ma reputację afrodyzjaka :)

Składniki:

  • 3-4 skrzydła gęsie
  • 6 ziemniaków
  • brukiew 3 szt
  • pęczek świeżej pietruszki
  • szczypta cząbru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 marchewki (małe)
  • kawałek pora (część zielona)
  • kawałek selera (korzeń)
  • 2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
  • około 3 litry wody
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego garnka wlewamy wodę.
  2. Obieramy marchewkę i wrzucamy do garnka razem z kawałkiem selera i porem.
  3. Brukiew obieramy i kroimy w równą kostkę. Lepiej kroić w mniejszą kostkę, bo brukiew długo się gotuje.
  4. Brukiew dodajemy do garnka razem ze skrzydłami gęsi.
  5. Do zupy wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz szczyptę cząbru.
  6. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż brukiew będzie prawie miękka. W razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.
  7. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy w momencie, kiedy brukiew będzie już prawie ugotowana (sprawdzamy widelcem miękkość brukwi).
  8. Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie i doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
  9. Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do zupy. Pietruszkę można zastąpić suszonym majerankiem.
  10. Zupę podajemy z porcją skrzydła gęsi, podawanego w całości.

DSC_0851

DSC_0852

Zapraszam też do zapoznania się z innymi przepisami  kuchni kaszubskiej:

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Kaszubski barszcz z grzybami

Zobacz też

  • http://memeczka.blogspot.com Martynosia

    Zrobiłam ostatnio zupę z brukwi, pieczonej w miodzie – rewelacja! ;) to chyba mocno niedocenione warzywo, a w Szkocji bardzo popularne, szczególnie teraz – jesienią! :)