Zupa z brukwi na kurczaku

Tagi: ,

Brukiew nie należy dziś do grupy warzyw szczególnie popularnych. Kojarzona z tanią, pastewną rośliną, często pozostaje niedoceniana. To niepozorne warzywo kryje w sobie jednak sporo wartości odżywczych. Zupa z brukwi na kurczaku to okazja do odkrycia na nowo zapomnianego warzywa. Starsi być może wspomną je z sentymentem, młodsi z kolei może zjedzą po raz pierwszy w życiu.

Brukiew powstała w wyniku skrzyżowania kapusty z rzepą. Pochodzi najprawdopodobniej z Rosji lub Skandynawii. Powszechnie stosowana w kuchni polskiej od XVII wieku, do momentu kiedy większą popularnością zaczął cieszyć się ziemniak. Do łask powróciła za sprawą zwolenników zdrowego odżywiania. Brukiew jest bowiem niskokaloryczna (tylko 36 w 100g!), potrafi jednak skutecznie nasycić. Brukiew to także bogate źródło witamin, w tym m.in.: Znajdziemy w niej A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K i składników mineralnych. Na liście tych ostatnich figurują wapń, fosfor, sód, żelazo, magnez, cynk, miedź, siarkę. Z brukwi najczęściej przyrządzano pożywną i zdrową zupę i na taką właśnie – lekką, pełną warzyw – chcę Was dziś zaprosić.

Zupa z brukwi na kurczaku:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 bulwy brukwi
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 duża cukinia
  • 1,5 litra wody
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Marchewki obrać, pokroić na plasterki.
  3. Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w paseczki.
  4. Brukiew i cukinię dokładnie umyć, pokroić w kostkę.
  5. Kurczaka umyć, pokroić na kawałki.
  6. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.
  7. Dodać marchewkę i paprykę oraz kawałki kurczaka.
  8. Dosypać przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Całość wymieszać i lekko podsmażyć.
  9. Następnie dodać pozostałe warzywa: brukiew oraz cukinię.
  10. Wszystkie składniki zalać wodą i gotować do miękkości warzyw – przez ok. 40 minut.
  11. Gotową zupę brukwiową doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku.

Dobra zupa z brukwi na kurczakuZupa z brukwi na kurczaku z paprykąZupa z brukwi na kurczaku z cukiniąZupa z brukwi na kurczaku z czosnkiemZupa z brukwi na kurczaku z warzywamiZupa z brukwi na kurczaku - nasyci całą rodzinę

A jeśli masz pod ręką większą ilość papryki, sprawdź przepisy na:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *