Zupa z buraków z jabłkiem

Tagi: ,

Jeśli w Waszych domach barszcz zwykle wygląda i smakuje tak samo, koniecznie sprawdźcie, jak inna jest zupa z buraków z jabłkiem. Taką zupę najlepiej serwować w postaci aromatycznego gęstego kremu. Dodatek kwaśnego jabłka równoważy słodki smak buraków i w ten prosty sposób uzyskujemy niecodzienne danie, które przygotujemy nawet w najzwyklejszy dzień.

Zupę z buraków możemy podać z różnego rodzaju nasionami lub orzechami uprażonymi wcześniej na suchej patelni. Mogą to być płatki migdałów, orzechy włoskie, nasiona dyni lub słonecznika. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do zupy garść chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego. Smacznego 😊

Z podanej ilości przygotujecie 4 porcje pysznego kremu z buraków.

Zupa z buraków z jabłkiem:

  • 0,5 kg buraków
  • kwaśne jabłko
  • cebula
  • 0,7 bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżki śmietany
  • sok z cytryny do smaku
  • ulubione chrupiące dodatki

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Buraki szorujemy i bez obierania zawijam w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy godzinę. Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Kiedy buraki ostygną, obieramy je ze skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Do zeszklonej cebulki dodajemy buraki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dorzucamy do buraków. Chwilę przesmażamy, podlewamy wywarem, gotujemy 10 minut.
  5. Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem. W razie konieczności dodajemy sok z cytryny. Podajemy z kleksem śmietany i ulubionymi dodatkami.

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *