Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cieciorkę namoczyć przez noc.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Kalafiora umyć, podzielić na różyczki.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki.
Tak przygotowane ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić delikatnie oliwą i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut – aż papryka lekko się zrumieni i znacząco zmięknie.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, dodać cebulę, krótko zeszklić.
Dosypać cieciorkę, zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Kiedy ciecierzyca zmięknie, dodać różyczki kalafiora oraz przyprawy: kmin oraz kurkumę. Gotować jeszcze przez ok. 20 minut.
Następnie do zupy dodać upieczoną żółtą paprykę (czerwoną zostawić do dekoracji) oraz tymianek.Dolać wino (opcjonalnie).
Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupą podawać z pokrojoną w paski pieczoną czerwoną papryką i kawałkami koziego sera.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0