Zupa z cukinią i gnocchi

Tagi:

Wspominałam już wcześniej, że podczas pobytu we Włoszech czasem też sama przygotowywałam obiady. Jak to na takich wyjazdach bywa danie musi być w miarę proste i szybkie do przygotowania. Ugotowałam więc zupę inspirowaną nieco włoskimi smakami, bo dodałam do niej gnocchi, czyli włoskie kluseczki, które bardzo zasmakowały moim dzieciom.

Gnocchi kupiłam gotowe w pobliskim włoskim markecie. Muszę przyznać, że jest bardzo dobre. Rewelacyjnie smakuje do wszelkich dań z sosami, ale świetnie też sprawdziło się jako dodatek do zupy. Taką zupę przygotowuje się naprawdę błyskawicznie. Na wczasach raczej staram się jak najmniej czasu spędzać w kuchni, choć czasem jest to nieuniknione.

Składniki:

  • bulion warzywny
  • 2 małe cukinie
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 szklanki gnocchci
  • starty ser (opcjonalnie)
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Gnocchi gotujemy w osobnym garnku w lekko posolonej wodzie. Wrzucamy do wrzącej wody i wyjmujemy gdy wypłyną na powierzchnię.
  2. Cebulę kroimy w małą kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle.
  3. Bulion warzywny podgrzewamy na małym ogniu (powinien wyraźnie wystawać ponad poziom cukinii, bo po dodaniu gnocchi zupa byłaby zbyt gęsta).
  4. Cukinię razem ze skórką kroimy w talarki i potem jeszcze na połówki. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy około 10-15 minut. Do bulionu z cukinią dorzucamy cebulę.
  5. Do zupy dodajemy ugotowane wcześniej gnocchi i ewentualnie przed podaniem posypujemy startym serem.

Zobacz też

3 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *