Zupa z cukinii i brokułów z dodatkiem batatów

Tagi: ,

Zimowa zupa jarzynowa powinna być sycąca i dobrze doprawiona rozgrzewającymi przyprawami. Można ją przygotować na wiele sposobów, za każdym razem sięgając po nieco inny zestaw warzyw, a także wykorzystując jako bazę do przygotowania zupy gotowe produkty Winiary. Dziś jako bazę wykorzystałam Zupę Brokułową Jak u Mamy Winiary.

Zupę jarzynową można zblendować lub pozostawić w  niej apetyczne kawałki. Wszystko zależy od Waszych preferencji. Ja wybrałam krem, a jako dodatek wykorzystałam kilka różyczek świeżego kalafiora oraz parmezan w płatkach. Nie rezygnujcie z takich dodatków, nawet jeśli nie zamierzacie miksować zupy na krem.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje zupy.

Zupa z cukinii i brokułów z dodatkiem batatów:

  • mała cukinialopakowanie zupy Brokułowej Jak u Mamy Winiary
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka różyczek brokuła
  • dwa średniej wielkości bataty
  • 15 dag parmezanu w płatkach
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinię i bataty obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw (ok. 20 minut).
  2. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na oleju, chwilę przed końcem dodajemy przyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do garnka z batatami.
  3. Zawartość opakowania z Zupą brokułową Jak u Mamy Winiary rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy i gotujemy chwilę
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, podajemy z blanszowanymi różyczkami brokuła i parmezanem w płatkach.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *