Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

Tagi: ,

Kiedy kupowałam cukinie na tę zupę, zagadnęła mnie starsza pani w kolejce, co będę z nich robić. „Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone? Nigdy nie robiłam zupy z cukinii, cukinie przerabiam zawsze na leczo. A jak pani gotuje taką zupę?”. Przepis prosty, kobieta słucha z ciekawością, a na koniec sama bierze dla siebie dwie cukinie i jeszcze dziś będzie gotować z nich zupę. To miłe, że osoby z o wiele większym ode mnie doświadczeniem potrafią zaciekawić się moimi przepisami. Może to dlatego, że ten był bardzo prosty, a może dlatego, że opowiadałam z takim entuzjazmem, że aż chciało się jeść? Chociaż jak chciałam podzielić się drugim przepisem na chłodnik z cukinii, starsza pani straciła zainteresowanie, chłodniki lubi tylko z owocami. Nieważne, ważne że dziś nie tylko moja rodzina zasiądzie do przepysznej zupy z cukinii.

Cukinia, o tej porze roku z mięciutką skórką, smakuje rewelacyjnie. Piękne okrągłe cukinie kupiłam najpierw dla ozdoby. Małe pękate gruszki od razu przypadły mi do gustu, ale gotując zupę z cukinii nie mogłam się powstrzymać, by chociaż jednej nie przerobić na miseczkę do zupy. Udało się, zupa z cukinii wyglądała cudownie, jednak jej wielkim mankamentem była pojemność – jak dla mnie za mała, a może to i dobrze, że nie pomieści zbyt wiele tej mojej kalorycznej bomby?

Na pewno z takich miseczek zupa z cukinii będzie pysznie smakowała dzieciom, moje były zachwycone (oczywiście dopiero wtedy, kiedy wydrążyłam drugą cukinię i każde miało swoją ). Gdy dodały do zupy grzanki, jadły, aż im się uszy trzęsły. Smacznego!

Zupa z cukinii

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • Bulion warzywny Winiary (1 kostka)
  • pół młodej cebuli
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5l wody
  • 1-2 młode ziemniaki młode
  • 1/3 opakowania serka mascarpone (ok. 80-100g)
  • kiełki groszku cukrowego lub słonecznika
  • opcjonalnie: prażone nasiona słonecznika lub dyni
  • opcjonalnie: kilka listków mięty

Przygotowanie:

  1. Cukinię myję, nie obieram, kroję w kostkę.
  2. Cebulę siekam. Na głębszej patelni rozgrzewam nieco olej, wrzucam cebulę i smażę, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
  3. Dodaję cukinię, zmniejszam moc płyty i duszę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, około 5 minut.
  4. W tym czasie zagotowuję wodę, dodaję bulion warzywny i mieszam, aż się rozpuści. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, podduszoną cukinię, gotuję 15 minut na małej mocy płyty.
  5. Miksuję zupę na gładki krem, dodaję pół opakowania serka mascarpone, delikatnie zagotowuję, ciągle mieszając, po zagotowaniu od razu wyłączam płytę.
  6. Zupę z cukinii podaję z kiełkami groszku cukrowego lub kiełkami słonecznika. Świetnym dodatkiem będą także prażone nasiona dyni, słonecznika lub płatki migdałów.

Przepis na zupę z cukinii

Jak zrobić zupę z cukinii?

Zupa z cukinii - przepis

Zupa z cukinii - jak zrobić?

Sposoby na zupę z cukinii

Zupa z cukinii - jaki przepis?

Zupa z cukinii - składniki

Jaki przepis na zupę z cukinii?

Zupa z cukinii - najlepszy przepis

A wszystkim fanom cukinii polecam także:

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

Zupa z młodej cukinii z miętą i prażonym słonecznikiem

Zupa z cukinią i gnocchi

Zobacz też

10 Comments

  • Barbara Reincke napisał(a):

    Ja dodalabym ze dwa zabki czosnku.

    • Agata napisał(a):

      Basiu, super pomysł! Zupa jest łagodna, czosnek doda jej charakteru. Na pewno będę za kilka dni znów ją gotować (bo dzieci nie odpuszczą) z ząbkami czosnku 🙂 Dziękuję za podpowiedź, pozdrawiam!

  • Aleksandra Kowalska napisał(a):

    zamiast serka mascarpone mogę dodać jogurt, nawet taki zwykły, nie grecki? nie zważy mi się przez to zupa przy zagotowaniu?

    • Agata napisał(a):

      Aleksandro, możesz zamiast serka dodać jogurt, ale wówczas lepiej zupy nie zagotowywać, a jeśli później będziesz odgrzewać zupę, to na „wolnym ogniu”, często mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

      • Aleksandra Kowalska napisał(a):

        w końcu zdecydowałam się na inny z Twoich przepisów – chłodnik 🙂 aczkolwiek ten też mam zamiar popełnić w przyszłym tygodniu 🙂 tylko właśnie nie daje mi spokoju temat warzenia się zupy. czy tak samo zważyłaby się przy zagotowaniu ze śmietaną? i jedynie mascarpone sprawia, że się nie waży? a co z płynnymi słodkimi śmietankami w kartonikach? wybacz grad pytań, ale zawsze lubię znać wszystkie swoje opcje, a przecież nikt nie ma tyle doświadczenia co Ty, w gotowaniu (i zapewne też podgrzewaniu) zup 🙂

        • Agata napisał(a):

          Aleksandro dziękuję za miłe słowa, ale naprawdę pewnie połowa Czytelniczek naszego bloga ma większe doświadczenie w gotowaniu zup, niż ja, za to na pewno mam pasję i dużo gotuję, a wiadomo, że ćwiczenie czyni mistrza :p A tak na serio i ja popełniam błędy, potrafię przesolić zupę, albo zamiast krupniku ugotować kaszę z warzywami :p A ze śmietaną to jest tak, że zazwyczaj nie zagotowuję już zup po dodaniu śmietany czy jogurtu, a jak podgrzewam, to tak na granicy wrzenia i często mieszając. Z serkiem mascarpone różnie bywa. Mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby się zwarzył, ale sąsiadce ostatnio zwarzył się sos, chyba dlatego, że za mocno i za długo się gotował. Słodka śmietanka powinna znieść wszystko, kwaśną najlepiej przed dodaniem do zupy zahartować odrobiną gorącej zupy i dopiero taką zahartowaną dolać do garnka. Podobnie z jogurtem. Z drugiej strony na przykład w jednej z książek kucharskich dedykowanych pewnym urządzeniom wielofunkcyjnym w przepisach pojawia się zwykła kwaśna śmietana dodawana do zup w trakcie gotowania. Trudno powiedzieć, co się wtedy wydarzy, jak dla mnie, wiadomo, klęska 🙂 A może wszystko zależy od nas samych? To może tak, jak z przeświadczeniem niektórych osób, że nie lubi ich drożdżowe ciasto? Mi też kiedyś nie wychodziło i myślałam, że nie umiem, aż dostałam przepis, wg którego wychodzi mi najlepsza drożdżówka na świecie? Wracając do śmietanowego wątku – lepiej dodawać śmietanę/jogurt/serek po ugotowaniu zupy. Jeśli planujemy ponowne podgrzanie, podgrzewajmy ale nie do wrzenia, albo wcześniej odlejmy do drugiego garnka porcję, którą zabielimy dopiero po podgrzaniu. Mam nadzieję, że pomogłam 🙂 A jaki chłodnik wybrałaś?

  • anaaa napisał(a):

    Nie wiem czy z tą kostką Winiary tak zdrowo… ;O

    • Agata napisał(a):

      Od jakiegoś już czasu, sukcesywnie, Winiary zmieniają swoje produkty, dlatego bez żadnych wyrzutów sumienia od czasu do czasu ułatwiam sobie gotowanie dodając do zupy kostkę lub zaprawiając ją łyżką zupy z torebki. Tak samo raz na jakiś czas upiekę ciasto z margaryną lub usmażę pączki na
      głębokim tłuszczu. Moim zdaniem najważniejszy jest umiar i to we
      wszystkim 🙂 Pozdrawiam!

  • Malwina napisał(a):

    zupa extra, inny serek? z mascarpone troszkę mdłe. Jednak ten ser wole do deserów.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *