Zupa z cukinii z makaronem

Tagi: ,

Obfitość lata skazuje mnie na spędzanie każdej wolnej chwili w kuchni na przygotowywaniu co rusz innych pyszności. Jedyne, co jest mnie w stanie przed tym powstrzymać, a właściwie tylko ograniczyć czas pichcenia, to wysokie temperatury. Im goręcej, tym mniej chce się stać przy garach, ale nawet wówczas można przygotować coś pysznego. Na przykład zupę z cukinii z makaronem.

Zupę przygotowałam na aromatycznym Bulionie warzywnym Winiary. Wystarczyło poddusić cukinię z cebulką, czosnkiem i dodatkiem świeżych listków tymianku, dodać pomidory, podlać bulionem, chwilę gotować, a potem jeszcze tylko trochę poczekać, aż zupa przestygnie na talerzach. Dodatek makaronu sprawia, że zupa jest pożywna, więc nikt nie będzie tęsknił za drugim daniem, które można przesunąć bliżej końca drugiej połowy dnia i podać w postaci obiadokolacji.

Młoda cukinia nie wymaga obierania ani usuwania pestek, ale z czasem pestki będą większe i takich dobrze jest pozbawić dojrzalsze okazy, podobnie jak twardej skórki. Można to z łatwością zrobić krojąc cukinię wzdłuż na pół, a następnie za pomocą łyżeczki usunąć miąższ z pestkami.

Z podanych proporcji przygotujecie 4 porcje zupy.

Zupa z cukinii z makaronem:

  • cukinia średniej wielkości
  • 2 kostki Bulionu warzywnego Winiary
  • młoda marchewka
  • kawałek młodego selera
  • biała część młodego pora
  • 2 nieduże pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki makaronu (raczej drobnego)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

  1. Cukinię, marchewkę, pomidory, cebulkę kroimy w kostkę, por w ćwierćtalarki, seler w kostkę.
  2. Lekko rozgrzewamy oliwę, dusimy cebulkę i por z dodatkiem listków tymianku (trochę listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach)
  3. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy chwilę, aż czosnek uwolni swój aromat.
  4. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, seler i marchewkę, dusimy 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
  5. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, chwilę dusimy, podlewamy bulionem przygotowanym według instrukcji na opakowaniu, chwilę gotujemy, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (można je pozostawić al dente lub gotować do miękkości). Dodajemy makaron.
  6. Zupę zabielamy śmietanką. Na talerzach dekorujemy listkami tymianku.

 

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *