Zupa z cukinii z pomidorami

Tagi: ,

Na straganach warzywnych widać ją z daleka. O tej porze roku cukinię można dostać nie tylko w zielonym, lecz także w intensywnym żółtym kolorze. Soczysta, słoneczna barwa sprawia, że w momencie wkładania jej do wiklinowego czujemy obietnicę nadchodzącego lata. Zupa z cukinii z pomidorami to danie, którym można zajadać się aż do wczesnej jesieni.

Idąc tropem kolorystycznym i pozostając przy ciepłych, intensywnych odcieniach, do koszyka, oprócz cukinii, wpadły także pomidory. Tym razem jednak nie czerwone, lecz pomarańczowe. Podsmażone na maśle z cebulką oraz czosnkiem stanowią doskonały dodatek do zupy w formie warzywnej salsy. Zupa dobrze smakuje podana także z chrupiącymi grzankami.

Zupa z cukinii z pomidorami to propozycja, która łączy w sobie aromat pomidorów z ostrymi płatkami chilli oraz czosnkiem. Dodatkowej słodyczy nadaje jej wyciśnięty świeży sok z pomarańczy. Podczas doprawiania do zupy dodałam także zioła: odrobinę bazylii oraz estragonu.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółte cukinie
  • 1 zielona cukinia
  • 6 pomidorów pomarańczowych
  • 700 ml bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Pomidory pokroić w plastry.
  3. Cukinie umyć, pokroić w kostkę.
  4. Na patelni rozpuścić masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek, a następnie dodać pokrojone pomidory. Całość doprawić estragonem oraz płatkami chilli. Delikatnie podsmażyć.
  5. Odłożyć odrobinę przygotowanej salsy do dekoracji zupy. Do reszty dodać pokrojone cukinie. Całość zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
  6. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawy oraz wyciśnięty sok z pomarańczy.
  7. Całość zmiksować na gładką masę.
  8. Zupę podawać z salsą z pomarańczowych pomidorów, posypaną pietruszką.

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *