Zupa z cukinii ze świeżą bazylią

Tagi:

Szybka zupa z cukinii dzięki świeżej bazylii nabiera pięknego aromatu i bardzo apetycznego koloru. Lekka, bo przygotowana na samych warzywach, szybko będzie znikać z talerzy nawet w gorący dzień. Zupa z cukinii najlepiej smakuje, gdy jest przygotowywana z młodych cukinii, których nie trzeba obierać ani pozbawiać nasion.

Zupa z cukinii ze świeżą bazylią:

  • 1 cukinia średniej wielkości (lub 2 mniejsze)
  • 2 nieduże ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • bukiet świeżych ziół (np. gałązka lubczyku, 3 gałązki natki pietruszki)
  • 2 łyżki oleju
  • pół pęczka bazylii (same listki)
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • łyżeczka czosnku granulowanego lub w płatkach
  • szczypta kurkumy
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
  2. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż, jeśli jest to konieczne, usuwamy pestki (starsze cukinie można także obrać), kroimy w kosteczkę.
  3. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, smażymy często mieszając, do momentu, aż się zeszklą.
  4. Dodajemy szczyptę soli, czosnek, szczyptę kurkumy, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
  5. Warzywa podlewamy ok. 0,7-1l wody, dodajemy bukiet ziół, gotujemy do miękkości warzyw.
  6. Kilka łyżek wywaru miksujemy z listkami bazylii, dodajemy do zupy.
  7. Dodajemy do zupy śmietankę, mieszamy. Zupę z cukinii doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

zupa z cukinii

zupa z cukinią

zupa z cukinii

zupa z cukinią i bazylią

zupa cukiniowa

 Zobacz więcej zup z dodatkiem bazylii:

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *