Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Tagi:

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi to smaczny pomysł na szybki poniedziałkowy obiad. W końcu z niedzielnego rosołu nie musi być tylko i wyłącznie tradycyjna pomidorowa! Zupę przygotowuje się szybko, bo bazę mamy już gotową. Czerwona soczewica gotuje się błyskawicznie, a niewielkie drobiowe pulpety też nie potrzebują wiele więcej.

Czerwona soczewica jest idealna do zup, podczas gotowania rozpada się, zagęszczając zupę. Oczywiście nie chcemy, aby nasza zupa przypominała papkę, dlatego pilnujemy czasu gotowania, a ten jest naprawdę krótki. Idealny moment na wyłączenie kuchenki po dodaniu do garnka soczewicy przychodzi już po 10 minutach. A gdy przez przypadek totalnie rozgotujecie soczewicę, można zupę zmiksować na krem, a pulpeciki ugotować osobno, najlepiej również w rosole.

Na pulpeciki drobiowe możecie wybrać gotowe mięso mielone lub zmielić filet z kurczaka. Można też wykorzystać na przykład medaliony z indyka.

Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji zupy.

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi:

  • 20 dag czerwonej soczewicy (niepełna szklanka)
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • 20 dag mięsa drobiowego mielonego
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
  • szczypta kurkumy
  • chili
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1,2 l rosołu
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta kuminu
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta cukru
  • sok z ćwiartki cytryny
  • natka pietruszki do dokoracji

Przygotowanie:

  1. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną połówkę cebuli, pokrojony w ćwirećtalarki por, podsmażamy ze szczyptą kurkumy, kuminu i chili. Pod koniec oddajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  2. Do podsmażonej cebuli i pora dodajemy starte na tarce marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, liść laurowy i ziele angielskie, dusimy 10 minut od czasu do czasu miesząc. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki.
  3. Mięso przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, papryki chili, dodajemy podduszoną na niewielkiej ilości oleju drugą połówkę cebuli. Mieszamy, formujemy z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy pulpeciki w mące.
  4. Do podduszonych warzyw dodajemy passatę. Podlewamy podduszone warzywa rosołem, zagotowujemy. Dodajemy obtoczone w mące pulpeciki, gotujemy 10 minut.
  5. Do rondla dodajemy soczewicę, gotujemy kolejne 10 minut.
  6. Zupę doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny.
  7. Zupę na talerzach posypujemy natką pietruszki.

Poniżej kilka propozycji na inne zupy stworzone na rosole!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *